Vojvodina na Intereg forumu u Briselu

Predstavnici AP Vojvodine u Briselu učestvovali su 22. marta 2018. na četvrtom forumu međuregionalne saradnje u okviru programa Intereg Evropa.

Intereg Evropa je jedan od najvećih programa u okviru Evropskog fonda za regionalni razvoj, i namenjen je strukturalnom razvoju Evropske unije. Mada subjekti iz Republike Srbije, odnosno AP Vojvodine još uvek ne mogu da apliciraju za sredstva, jer se radi o fondovima rezervisanim isključivo za države članice, ovom prilikom razgovarano je sa visokim zvaničnicima Interega o većem uključivanju Vojvodine u budućnosti. Zaključeno je da je zajednički cilj pronalaženje modaliteta potencijalne saradnje u pretpristupnom periodu, prateći opredeljenje Evropske unije iskazano u Strategiji o proširenju EU koja je objavljena sredinom februara.

Zainteresovani subjekti iz Vojvodine mogu sticati znanja i iskustva kroz platformu Interega (“Policy learning platform”), te učestvovati u projektima i time unapređivati kapacitete kako bi što spremnije dočekali otvaranje ovih razvojih fondova i za Republiku Srbiju. Takođe, pokrajinske institucije, lokalne samouprave i drugi subjekti mogu posredstvom sajta www.interegeurope.eu pronaći preko stotinu primera razvojnih projekata koji su implementirani, a koji mogu poslužiti kao primeri dobre prakse u realizaciji potreba lokalnih samouprava u AP Vojvodini.