Vojvodina na „Open Days 2015“

Ovogodišnja 13. po redu manifestacija „Otvoreni dani 2015“ („Open Days 2015”), koju organizuju Komitet regiona i Generalni direktorat za regionalnu politiku, i koja je održana u periodu od 12-15. oktobra 2015. godine u Briselu, okupivši preko 5,800 učesnika, odvijala se pod sloganom „Evropski regioni i gradovi – partneri za investicije i ekonomski rast“ (“Europe’s regions and cities: partners for investment and growth“), a programski deo manifestacije bio je podeljen u tri tematske celine: Modernizacija Evrope – Regioni u energetskoj uniji i jedinstvenom digitalnom tržištu; Regioni orijentisani ka biznisu – razvoj malih i srednjih preduzeća, inovacije i stvaranje radnih mesta; Mesta i prostori – Urbani i ruralni razvoj, integracije urbanih i ruralnih prostora.

Radionica „Istraživanje i inovacije uz odgovornost kao deo regionalnih inovativnih eko-sistema“

U okviru „Open Days 2015“,  AP Vojvodina je preko Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine uzela učešće u konzorcijumu pod nazivom “Regioni za inovacije” sa regionima: Vojvodstvo Lođ (Poljska, Vodeći partner), Ekstremadura i Andaluzija (Španija), Alentež i Algarve (Portugalija), Zapadna Slovenija (Slovenija), Osječko-baranjska županija (Hrvatska), Kraj Visočina (Republika Češka) i Istočni Vels (Ujedinjeno kraljevstvo) i predstavila se na radionici pod nazivom „Istraživanje i inovacije uz odgovornost kao deo regionalnih inovativnih eko-sistema“,  13. oktobra 2015. godine,  u predstavništvu Vojvodstva Lođ.
Radionica je organizovana u okviru kategorije „Regioni otvoreni za poslovne poduhvate” i namenjena je univerzitetima, institucijama visokog obrazovanja, inovativnim centrima, organizacijama civilnog društva, poslovnoj zajednici i kreatorima politika na svim nivoima. Nakon plenarnih sesija na kojima su učestvovali predstavnici Evropske komisije i drugi eksperti, diskutovalo se o promociji unapređivanja inovativnih kapaciteta regiona u okviru tematskih radionica. Cilj radionice je promocija istraživanja i inovacija kao izvora novog rasta i novih poslova koji su neophodni za veće promene unutar društva. Prema agendi Evropske unije za poslove i rast, postavljanje u istu ravan istraživanja i razvoja prema vrednostima, potrebama i očekivanjima društva suštinski je važno radi doprinosa prosperitetu. Tokom trajanja radionice razmenjeni su znanje i dobra praksa, kako bi regije mogle da obezbede da istraživanje i inovacije stvore pametna, inkluzivna i održiva rešenja, koja su u skladu sa promenama u društvu, s ciljem davanja podrške istraživanju i inovacijama. Učesnici su se saglasili da odgovorno istraživanje i inovacije promovišu zajedničke vrednosti evropskih istraživanja i industrije prema proizvodima i uslugama i da postoje tri glavna razloga zbog kojih bi nauka i društvo trebalo da rade zajedno, a to je da tehnološke napretke ne treba prihvatati samo zbog ekonomske održivosti, da je različitost u istraživanjima i inovacijama od vitalnog značaja za pospešivanje kreativnosti i ukupnog naučnog kvaliteta i da je rano i kontinuirano uključivanje svih činilaca veoma bitno za održivu, poželjnu i prihvatljivu inovaciju. Regije-partneri potencirali su otvorenu diskusiju o ulozi regionalnih i lokalnih vlasti u podsticanju njihovih kapaciteta.
Govornici na ovoj radionici su bili eminentni stručnjaci iz nekoliko oblasti, a to su prof. dr Elżbieta Jung, zamenica dekana za inovacije na Fakultetu za filozofiju i istoriju Univerziteta u Lođu, dr Philippe Galiay iz Generalnog direktorata za istraživanje i inovacije, dr Maurizio Salvi iz Zajedničkog istraživačkog centra, dr Zbigniew Matyjas, vanredni profesor na Univerzitetu Lođ, prof. dr Martin Čopić, profesor fizike na Odseku za matematiku i fiziku na Univerzitetu u Ljubljani. Govornik na okruglom stolu ispred AP Vojvodine bio je prof. dr Vladimir Crnojević, profesor na Univerzitetu u Novom Sadu, šef Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije i osnivač i direktor BioSense centra.
Okrugli sto „Understanding Vojvodina“

Okrugli sto pod nazivom „Understanding Vojvodina“, u organizaciji Evropskog parlamenta, pod pokroviteljstvom Eduarda Kukana, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, u saradnji sa Fondom „Evropski poslovi” AP Vojvodine održan  je u Evropskom parlamentu, dana 13. oktobra 2015. godine.
Medijator okruglog stola bio je Franc Bogovič, član Evropskog parlamenta, a u debate su se uključili i Ivan Jakovčić i Andor Deli, poslanici u Evropskom parlamentu, kao i brojni drugi gosti, koji su došli da prisustvuju prezentaciji vojvođanskih institucija kulture nacionalnih zajednica. Učesnike okruglog stola pozdravio je i predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić, a u uvodnom delu obratio se pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić. Prezentaciji su prisustvovali i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov.
Cilj predstavljanja Vojvodine na okruglom stolu je da se kroz prezentacije rada šest profesionalnih ustanova kulture, Srba kao većinskog stanovništva, i tradicionalnih manjinskih zajednica Mađara, Rumuna, Rusina, Hrvata i Slovaka, čiji su jezik i pisma u službenoj upotrebi u AP Vojvodini, prikaže multikulturalnost Vojvodine, kroz prizmu očuvanja i unapređenja, ali i prožimanja kulturnog nasleđa i kulturnog stvaralaštva preko 20 nacija koje u njoj žive. Predstavnici Zavoda za kulturu, vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, vojvođanskih Mađara Martina Gondi, vojvođanskih Rumuna Todor Ursu, vojvođanskih Rusina Sergej Tamaš, vojvođanskih Slovaka Milina Sklabinski predstavili su aktivnosti i rad zavoda iznoseći planove i projekte, koji su u planu, kao i probleme sa kojima se susreću. Ispred Zavoda za kulturu Vojvodine i njegovim aktivnostima govorio je Dragan Ilić, projektni menadžer i saradnik za međuregionalnu saradnju.

Obeležavanja Dana Vojvodine u Briselu – izložba plakata i publikacija, koji predstavlјaju multikulturalno nasleđe i stvaralaštvo na teritoriji AP Vojvodine

Povodom obeležavanja Dana Vojvodine u Briselu, u Misiji Republike Srbije pri Evropskoj uniji, dana 14. oktobra 2015. godine, otvorena je izložba pod nazivom „ZAOBILAZNE STRATEGIJE – Arhitektura u Vojvodini na početku 21. veka“ , koja obuhvata plakate Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, publikacije Zavoda za kulturu nacionalnih manjina Vojvodine i Zavoda za kulturu Vojvodine, uz projekciju kratkog filma na ovu temu, koji predstavlјaju multikulturalno nasleđe i stvaralaštvo na teritoriji AP Vojvodine, kao i solo improvizaciju na violi zasnovanu na etno i folklornom nasleđu AP Vojvodine u izvođenju Silarda Mezei. Izložbu su zajednički organizovali Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Zavodi za kulturu nacionalnih manjina Vojvodine, Zavod za kulturu Vojvodine i Fond „Evropski poslovi” AP Vojvodine, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije, sa ciljem da se u Briselu predstavi multikulturalnost Vojvodine kroz delatnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara, Hrvata, Slovaka, Rusina i Rumuna i Zavoda za kulturu Vojvodine.
Na skupu su se prisutnima obratili predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, i saradnik u Kancelariji AP Vojvodine u Briselu, Predrag Novikov.
Postavka izložbe „ZAOBILAZNE STRATEGIJE – Arhitektura u Vojvodini na početku 21. veka“ predstavlja prvi korak u mapiranju savremenih arhitekata i projektnih biroa koji su svojom stvaralačkom praksom i delima obeležili prvu deceniju novog milenijuma i omogućava detaljan uvid u njihova arhitektonska dela na teritoriji Vojvodine. Učesnici arhitekti izložbe su: Dubravka Đukanović, Milan Kovačević, Lazar Kuzmanov, Dragan Marinčić, Aleksandra Marinčić, Ilja Mikitišin, Dušan Miladinović, Leonid Nešić, Aleksandar Rackov, Nemanja Radusinović, Vilmoš Tot, Zoltan Valkai.

Pored toga, delegacija AP Vojvodine je tokom „Open Days 2015“ imala brojne sastanke sa zvaničnicima evropskih institucija,  regiona i gradova, među koje spadaju Ketrin Vent (Catherine Wendt), šefica Odeljenja za Srbiju u Generalnom direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju, Marku Markula (Markku Markkula), predsednik Komiteta regiona i njegovi saradnici, članovi Evropskog parlamenta, među kojima su i članovi grupe prijateljstva Evropskog parlamenta sa Republikom Srbijom, i Pavol Frešo predsednik Bratislavskog samoupravnog regiona.