Dan proširenja 2016.

Komitet regiona i Generalni direktorat za susedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Evropske komisije  1. i 2. juna 2016. godine u Briselu organizovali su skup pod nazivom „Dan proširenja“.

Prvog dana realizovani su sastanci Radne grupe za Zapadni Balkan i Turske, zasedanje Zajedničkog konsultativnog odbora (ZKO) za saradnju sa Crnom Gorom, a tokom drugog dana na plenarnoj sednici debatovano je o zaključcima i razmenjena su iskustva i prioriteti predstavnika evropskih institucija i lokalnih i regionalnih vlasti iz država kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU.

Na Danima proširenja su govorili  Marku Markula, predsednik Komiteta regiona, Karl Hajnc Lamberc, prvi potpredsednik Komitet regiona, Mačij Popovski, zamenik generalnog direktora za migracije i izbeglice, DG NEAR, Alen Džons, šef odeljenja za strategiju, politike i planiranje, DG NEAROriano Otočan, predsednik Evropskog udruženja za lokalnu demokratiju, Ana Mađar, izvestilac Komitet regiona o Strategiji proširenja 2015-16, kopredsedavajući radnih grupa za Zapadni Balkan, Tursku i ZKO za Crnu Goru šefovi Misija pri EU iz Turske, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine. Iz Republike Srbije su učestvovali Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Dejan Jovanović, kopredsednik Zajedničkog konsultativnog odbora za saradnju između Republike Srbije i Komiteta regiona. Tokom zasedanja je usaglašeno je da se naredno zasedanje za saradnju između Republike Srbije i Komiteta regiona održi tokom septembra u Beogradu.

Tokom dvodnevnog trajanja skupa, video i štampani materijali iz AP Vojvodine i Stalne konferencije gradova i opština bili su dostupni svim učesnicima skupa.