Završena 19. Evropska nedelja regija i gradova Briselu

U Briselu je u periodu od 11. oktobra do 14. oktobra održana 19. po redu Evropska nedelja regija i gradova. Usled globalne pandemije gotovo većina aktivnosti održana je u digitalnom formatu, uz izuzetak nekoliko događaja, koji su održani uz fizičko prisustvo veoma ograničenog broja ljudi. Organizatori su naglasili da je zabeležen i rekord u broju učesnika kojih je bilo preko 17.000 na nešto više od 300 različitih događaja.

AP Vojvodina je i ove godine imala aktivno učešće na ovoj najvećoj manifestaciji koja okuplja regione i gradove iz čitave Evrope, gde učesnici imaju priliku da razmene različita iskustva i prakse, odnosno diskutuju na teme koje se tiču lokalnog i regionalnog nivoa vlasti.
Radionica pod nazivom „Cohesion and IPA Policy for the twin transition: lessons from Local and Regional Authorities“ održana je 13. oktobra od 9:30 do 11:00 časova. AP Vojvodina je kroz kratak video predstavila projekat pod nazivom „Eksploatacija različitih izvora energije za proizvodnju zelene energije – XDEGREE“, a prof. dr Filip Kulić, koji je bio i vođa projekta, se direktno uključio te odgovorio na pitanja zainteresovanih učesnika. Kao posebno važan segment projekta ističe se efekat prekogranične saradnje partnera iz Srbije i Hrvatske, te je na bazi iskustva javnog preduzeće za vodosnabdevanje u Vinkovcima izgrađena solarna elektrana u Somboru, dok je na bazi projekta u Somboru izgrađeno postrojenje za proizvodnju biogasa u Vinkovcima. Projekat je trajao dve godine, a ukupan budžet iznosio je gotovo 1,7 miliona evra.

Događaj je moderirao predstavnik Komisije za kohezionu i teritorijalnu politiku Evropskog komiteta regija Kristof Kinel (Christoph Kienel). Tokom radionice predstavljeno je još nekoliko veoma interesantnih primera korišćenja kohezionih sredstava za razvoj lokalnih sredina, sa akcentom na zelenu i digitalnu tranziciju. U tom smislu, partneri iz Severne Irske predstavili su Transportni terminal Sever – Zapad, koji je izgrađen sredstvima EU i koji podstiče razvoj ekonomije i turizma u ovom delu Severne Irske. Ovaj projekat ima potencijal da transformiše način putovanja u okviru ovog irskog regiona, podstičući transportne navike ka tzv. „zelenom oporavku“. Ispred italijanskog regiona Veneto govorila je g-đa Eliza De Berti (Elisa De Berti), regionalni ministar za pravne poslove, javne radove, infrastrukturu i transport. U svom izlaganju, g-đa De Berti je predstavila regionalni transportni plan koji ima za cilj modernizaciju sredstava javnog prevoza u pravcu električnih vozila kao i unapređenje mobilnosti između urbanih i ruralnih područja uz korišćenje različitih digitalnih rešenja. Regionalni ministar italijanske regije Marke, g-din Gvido Kasteli (Guido Castelli) posebno je naglasio važnost Evropsko zelenog dogovora i programa NextGenerationEU kao ključnih aspekata za uspešnu zelenu i digitalnu tranziciju. Predstavnici grčke Unije opština Atike izneli su svoja iskustva u korišćenju sredstava iz fondova EU u obnavljanju infrastrukture izgrađene za potrebe Olimpijskih igara, a koja će biti obnovljena uz upotrebu materijala koji su ekološki prihvatljivi kao i kreiranje dodatnih zelenih površina, pešačkih zona i biciklističkih staza.

Drugi deo radionice započeo je izlaganjem predstavnika francuske regije Ušće Rone (Bouches-du-Rhône) g-dina Alvareza koji je istakao da se prilikom zelene i digitalne tranzicije posebna pažnja mora obratiti na zaštitu najugroženijih kategorija stanovništva u svim životnim aspektima, a prvenstveno u mogućnosti ostvarivanja različitih prava i beneficija. Pjotr Calbecki je ispred poljskog Kujavsko-pomorskog regiona govorio o iskustvima ovog regiona po pitanju razvoja različitih alata za unapređenje rada lokalne i regionalne administracije. Španski region Kastilja La Manča (Castilla-La Mancha) predstavila je u kratkim crtama tri različita projekta: prvi koji je imao za cilj da unapredi mogućnosti za osobe sa posebnim potrebama, zatim drugi koji se bavi digitalizacijom medicinskih radioloških snimaka u lokalnim bolnicama i treći koji je usmeren na zaštitu šumskih područja od požara.

Ovu radionicu je u digitalnom formatu pratilo preko 120 učesnika, koji su putem odgovarajućih platformi bili u prilici da učestvuju u anketi, kao i da postave pitanja, uz simultano prevođenje na engleski, francuski, italijanski i španski jezik.