Kancelarija APV u Briselu: Konkretizacija saradnje sa Lombardijom i zvanična poseta najviših pokrajinskih predstavnika

Kancelarija AP Vojvodine u Briselu je početkom godine intenzivirala odnose sa predstavnicima italijanske regije Lombardija, a najkonkretniji korak u cilju saradnje u više oblasti predstavlja upravo organizovana dvodnevna poseta predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića. Predsednik Pokrajinske vlade se susreo 1. decembra u Milanu sa predsednikom regije Lombardija Robertom Maronijem, sa kojim je razgovarao o jačanju i intenziviranju regionalne saradnje u oblasti privrede, zdravstva, kulture i obrazovanja. Ovom posetom se realizovala dosadašnja saradnja dva briselska predstavništva.

Delegacija koju je predvodio predsednik Mirović je dogovorila potpisivanje Memoranduma o saradnji AP Vojvodine i regije Lombardija, koje je planirano da se desi tokom uzvratne posete naredne godine.

Sagovornici su se saglasili da postoji prostor za unapređenje i definisanje zajedničkih interesa, saradnje između razvojnih agencija, udruženja preduzetnika, kao i institucionalne saradnje. Sastanku je prisustvovao i direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj, koji je predstavio investicione potencijale pokrajine i mogućnosti saradnje Razvojne agencije Vojvodine sa italijanskim institucijama i privrednicima.

Najveći broj italijanskih kompanija u našoj pokrajini je upravo iz regije Lombardija, a one su investirale preko 110 miliona evra i zapošljavaju gotovo hiljadu radnika. Italijanske investicije u AP Vojvodini iznose više od 800 miliona evra i nalaze se na trećem mestu u pokrajini po visini investicija.

Delegacija Pokrajinske vlade je tokom posete Milanu, obišla Tehnološko naučni park Padano u Lodiju, kako bi utvrdile mogućnosti saradnje sa budućim Naučno tehnološkim parkom u Novom Sadu, čiji je osnivač Pokrajinska vlada. Dogovorena je i uzvratna poseta predstavnika NTP Padano u završnoj fazi izgradnje objekta u Novom Sadu, kako bi se prenela najbolja iskustva iz ove italijanske regije.

Tokom dvodnevne posete Milanu, predsednik Mirović je imao i radni sastanak sa poslanikom Evropskog parlamenta Markom Zanijem. Dogovoreno je organizovanje Investicione konferencije u Italiji, nakon koje bi usledila poseta zainteresovanih italijanskih kompanija AP Vojvodini.