Predsednik Skupštine AP Vojvodine razgovarao sa predsednikom Komiteta regiona

Na dan svečanog otvaranja Evropske nedelje regiona i gradova, 7. oktobra 2019, u sedištu Komiteta regiona u Briselu, upriličen je sastanak između predsednika Komiteta regiona Karla Hajnca Lambertsa i delegacije AP Vojvodine koju je predvodio Predsednik Skupštine AP  Vojvodine Ištvan Pastor. U delegaciji AP Vojvodine bili su pored predsednika i šef Kancelarije AP Vojvodine u Briselu Srđan Mačkić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić i savetnik pokrajinskog premijera Goran Lazović.

Na sastanku je bilo reči o odnosima koje AP Vojvodina gradi sa drugim regijama, načinu na koji međuregionalna saradnja ubrzava proces evropskih integracija Republike Srbije, ali i o ulozi i doprinosu Kancelarije AP Vojvodine u Briselu u ovom procesu, posebno sa osvrtom na dosadašnju saradnju sa Komitetom Regiona.

Predsednik Pastor je istakao da u poslednjih par godina interes evropskih i drugih regija za saradnju sa Vojvodinom raste zbog dosadašnjih aktivnosti pokrajine, ali i zbog pozitivnije percepcije evropskog puta Republike Srbije.

Pastor je još jednom naglasio spremnost vlasti u Republici Srbiji da uvedu sve neophodne društvene reforme kako bi se približili ostvarenju ciljeva neophodnih za pridruživanje, ocenivši da to nije samo interes Republike Srbije nego i interes cele Evropske unije.

Predsednik Komiteta regiona rekao je da je AP Vojvodina jedan od retkih primera po svojim specifičnostima na teritoriji Evrope. On je istakao da je veoma bitno to što u Briselu postoji Kancelarija AP Vojvodine koja olakšava komunikaciju sa drugim regionima, ali i evropskim institucijama. Lamberc je naglasio i da je Zapadni Balkan izuzetno strateški bitan za Evropu i pozdravio napore koje Republika Srbija ulaže u približavanje i priključenje EU.

Delegacija AP Vojvodine boravi u Briselu povodom održavanja Evropske nedelje regiona i gradova.