Prilog o bilbordima protiv komaraca na Nacionalnom dnevniku RTV Pink

Projekat Kontrola komaraca u prekograničnoj oblasti 2 (MOS-Kros 2) je finansiran u okviru Intereg IPA progama prekogranične saradnje između Hrvatske i Srbije. Ukupan budžet projekta je blizu milion evra.
Vodeći partner je Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, ostali partneri Zavod za javno zdravlje Sombor, Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Fond „Evropski poslovi” AP Vojvodine i Institut za javno zdravlje Vojvodine.
Cilj: Unapređenje usluga javnog zdravlja u vezi sa ranim otkrivanjem bolesti koje prenose komarci poboljšanjem nadzora i kontrole komaraca.
Jedan od očekivanih rezultata je postavljanje  svetlećih reklama (bilborda) koje će doprineti kontroli komaraca na teritoriji Zapadnobačkog okruga, Južnobačkog okruga u Srbiji, Osječko-baranjske i Požeško–slavonske Županije u Hrvatskoj, ukupno 50 svetlećih reklamnih bilborda.
Bilbordi predstavljaju dodatak interdisciplinarnom pristupu u kontroli komaraca, te na ovaj način ujedno i edukujemo javnost o važnosti kontrole komaraca u koju treba da se uključimo svi mi kao građani, jer  možemo doprineti kontroli komaraca uređenjem dvorišta i okoline:
1.    Pokosi i uredi! Oduzmi komarcima mesto za odmor
2.    Isprazni vodu iz predmeta u kojima se zadržava
3.    Preokreni ili zatvori posude i predmete s vodom
4.    Postavljanjem mrežica na vrata i prozore
5.    Nošenjem odeću dugih rukava u večernjim satima
6.    Repelentima

Napajanje na svetlećim reklamnim bilbordima u Srbiji je isključivo solarno, putem solarnog panela.  Bilbordi privlače komarce na ekološki prihvatljiv način. Na info tabli svetleće reklame se nalaze korisne informacije kojima se građanstvo može edukovati  o mogućnostima i načinima smanjenja broja komaraca u svojim dvorištima i okolini.
Kako uređaj tačno funkcioniše:
-Emituje mlečnu kiselinu i ugljen dioskid  te na taj način privlači komarce.
– Flourescentno svetlo se pali noću i poboljšava privlačenje komaraca.
-Kada su jednom privučeni, komarci ostaju zarobljeni unutar reklame i na kraju umiru od dehidracije.

REČ SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE (SZO)
SZO smatra da su klopke za komarce u obliku svetlećih reklama koje privlače i ubijaju odrasle jedinke odličan način za kontrolu Zika i drugih virusa. Kris Džekson, stručnjak za kontrolu insekata sa Univerziteta u Sauthemptonu, izjavio je za BBC da je svaka pomoć u kontroli komaraca odlična i dobro došla.