Radna poseta i prezentacija AP Vojvodine u belgijskom Nivelu

Srđan Mačkić, šef Kancelarije AP Vojvodine u Briselu, boravio je u radnoj poseti 5. decembra u belgijskom gradu Nivelu, na poziv Filipa Svinena, predsednika Komore industrijalaca i privrednika Valonije (CCI), gde se sastao sa pet lokalnih predstavnika ove komore.

Valonija je jedan od tri regiona Kraljevine Belgije, a ova privredna i industrijska komora okuplja većinu malih i srednjih preduzeća iz ovog južnog dela Belgije. Na inicijativu Kancelarije AP Vojvodine u Briselu, Privredna komora Vojvodine i CCI potpisali su Sporazum o razumevanju u Briselu 8. oktobra 2018. godine.

Ovaj sastanak organizovan je radi povezivanja privrednika iz AP Vojvodine i Valonije, odnosno konkretne razmene kontakata među članovima komora. Sastanku su prisustvovali međunarodni koordinatori sledećih oblasti u Valoniji: Valonski Brabant-Nivel; Eino-Šarlroa-Mons; Valonski Pikardi-Turnai; Lijež Vervie Namur-Lijež i Belgijski Luksemburg-Libramon. Međunarodni koordinatori su upoznali Mačkića sa načinom rada i unutrašnjom organizacijom, te održali prezentaciju o glavnim poslovnim delatnostima svojih članova. Pre svega, akcenat je stavljen na IT sektor, odnosno na metalni sektor.

Šef kancelarije je takođe prisutne upoznao sa privrednim aktivnostima u AP Vojvodini, odnosno predstavio AP Vojvodinu kao povoljnu destinaciju za investiranje i poslovanje. U izradi prezentacije AP Vojvodine učestovali su Privredna komora Vojvodine i Razvojna agencija Vojvodine.

Kao rezultat ove radne posete, iskazana je značajna zainteresovanost domaćina da organizuje posetu privrednika iz Valonije, te će se u narednom periodu raditi na organizaciji posete ove privredne delegacije.