AP Vojvodina uspostavlja nova partnerstva

U Kući regija Istočne Poljske u Briselu održan je sastanak između šefa Kancelarije AP Vojvodine u Briselu, Srđana Mačkića i vicemaršala Podkarpatskog vojvodstva, gospodina Pjotra Pilha (Piotr Pilch).

Tokom sastanka, koji je protekao u veoma srdačnoj atmosferi, sagovornici su upoznali jedan drugog sa osnovnim karakteristikama i specifičnostima regija iz kojih dolaze, te zaključili da postoje veoma velike sličnosti između istih. Podkarpatski region karakteriše dinamičan razvoj koji je zasnovan na nekoliko osnovnih činilaca kao što su razvijena IT industrija, zatim auto industrija, poljoprivreda te dva univerziteta koja prednjače u istraživanjima u oblasti aeronautike i medicinske robotike.

Pored ovih činjenica, Podkarpatsko vojvodstvo veoma aktivno radi na afirmaciji Karpatske makroregionalne strategije, koju vidi kao još jednu mogućnost za međuregionalnu saradnju, te veći stepen korišćenja odgovarajućih sredstava. U tom smislu, veoma su zainteresovani za aktivno uključivanje Republike Srbije i AP Vojvodine u ovu strategiju koje, pored Rumunije, još uvek nisu iznele svoj zvaničan stav po ovom pitanju. Jedan od osnovnih zagovornika ove makroregionalne strategije jeste i maršal Podkarpatskog vojvodstva, gospodin Vladislav Ortil, koji je inače i član Zajedničkog konsultativnog odbora RS – Evropski komitet regiona.

Pored mogućnosti za zajednički rad kroz makroregionalu strategiju, vicemaršal Pilh iskazao je veoma veliku zainteresovanost za saradnju sa AP Vojvodinom i na drugim poljima kao što su poljoprivreda, saradnja u oblasti visokog školstva kao i učešće na različitim projektima koje finansira Evropska unija. Navedeni su i potencijali u oblasti kulture, a posebno u svetlu činjenice da Grad Novi Sad nosi titulu Evropska prestonica kulture 2022. godine. Vicemaršal Pilh izneo je spremnost za formalizaciju jedne takve saradnje kroz definisanje zajedničkih prioriteta i potpisivanje odgovarajućeg međuregionalnog sporazuma sa AP Vojvodinom, te uputio poziv pokrajinskoj delegaciji na najvišem nivou da poseti Podkarpatski region u što skorijem vremenskom periodu.