Italijani podržavaju srpske klastere

Novi Sad, 29. septembar – U organizaciji Kancelarije za evropske poslove, održana je Završna konferencija partnerstva srpskih klastera i italijanskih industirjskih udruženja. Skup je otvorio dr Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine. Program je proistekao iz bilateralne saradnje italijanskog Ministarstva ekonomskog razvoja – Odeljenje za politike razvoja i kohezije (DPS) i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja (MERR). Projekat GIFIP (Integrisano upravljanje lancima proizvodnih preduzeća) omogućio je razvoj konkurentnosti srpskih preduzeća udruženih u sektorske klastere.

Predsednik dr Pajtić naglasio je važnost saradnje sa italijanskim privrednicima, koji su tokom dve godine obučavali naše privrednike kako treba da se organizuju, primenjuju evropske standarde, i kako da njihova proizvodnja bude kompatibilna sa privredom u Italiji i drugim zemljama zapadne Evrope. Prema rečima dr Pajtića, Vojvodina je regija koja ima najbrži i najintenzivniji ekonomski razvoj, ali i regija koja prednjači u regionalnoj saradnji.

– Želimo da nastavimo praksu koja omogućava povezivanje naših privrednika sa privrednicima iz Italije, koja je jedan od naših najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, koja podrazumeva razmenu ne samo roba i usluga, nego i stvara preduslove za investranje u našoj zemlji – kazao je dr Pajtić.

On je podsetio da je poreska politika u Srbiji veoma povoljna za strane ulagače, u poređenju sa drugim zemljam u regionu, da imamo brojnu kvalifikovanu radnu snagu. Predsednik Vojvođanske vlade istakao je i da naša zemlja sve više ulaže u infrastrukturu i stvara standarde koji odgovaraju potrebama stranih investitora. Zbog toga je Vojvodina najinteresantnije investiciono područje u ovom delu Evrope, o čemu svedoče brojni strani investitori koji su došli ovde i ostali, rekao je dr Pajtić.

Zorica Marić, načelnica Odelenja za politiku klastera iz Ministardstva za ekonomiju i regionalni razvoj, govorila je o značaju primene klastera. Klasteri pretpostavljaju organizovani napor da se od postojeće grupe preduzeća napravi nova, dinamična, konkurentska, jaka grana koja može da napravi proizvode veće dodatne vrednosti i koja može da konkuriše na domaćem i na stranom tržištu. Načelnica Marić je istakla da je cilj, kojem naša privreda treba da teži, proizvodnja koja ima veću dodatnu vrednost i dodala da je podsticaj razvoja klastera, obuhvatanjem svih koji mogu da pomognu konkurentnost neke grane, način na koji se jača inovativnost i smanjuju prepreke za povećanje produktivnosti nekog sektora. Zorica Marić je istakla i važnost saradnje javnog i privatnog sektora u razvoju klastera, ne samo kroz početne male projekte, već i one gde su potrebna znatno veća ulaganja.

Predstavnici italijanskih regija izrazili su očekivanja da će uspešna saradnja biti nastavljena i ubuduće. Na to je posebno ukazao direktor Projekta GIFIP Ugo Poli, koji je najavio novi veliki projekat pod nazivom «Uspostaljanje klastera na podunavskom i jadranskom području» koji bi trebalo da objedini partnere iz Italije, Sovenije, Hrvatske, Mađarske, Crne Gore i Srbije. Prema njegovim rečima, projekat ima za cilj da poboljša proces ekonomske integracije između lanaca proizvodnih preduzeća koji deluju u najznačajnijim industrijskim sektorima u ovom delu Evrope. Italijanski partneri ističu da su za saradnju posebno pogodni poljoprivredno prehranbena industrija, agroturizam, sektor prerade drveta i proizvodnje nameštaja, meretaloprerađivački sektor, gajenje i proizvodnja cveća.