KEP održao konferenciju o Programu prekogranične saradnje Srbija – Hrvatska i Srbija – Bosna i Hercegovina

U organizaciji Kancelarije za evropske poslove održana je Konferencija o programima prekogranične saradnje, trenutno otvorenim za područje AP Vojvodine. Institucije sa područja Bačke mogu da se takmiče za sredstva EU kroz projekte saradnje sa Hrvatskom, a Bačka i Srem može da učestvuje u Programu prekogranične saradnje sa Bosnom i Hercegovrinom.

– U okviru nedavno završenog Programa prekogranične saradnje sa Rumunijom, u kojem su mogli da se takmiče Banaćani, kreirali smo preko 90 projekata, što predstavlja potvrdu rada i unapređenja resursa lokalnih samouprava. U okviru naših «KEP tura» obilazimo kako Vojvodinu, tako i čitavu Srbiju, i mogu sa zadovoljstvom da kažem da ćemo slične aktivnosti i nastaviti, jer daju dobre rezultate. Kako su trenutno otvoreni Program prekogranične saradnje Srbija – Hrvatska i Srbija – Bosna i Hercegovina, pokušaćemo da pomognemo institucije iz Bačke i Srema da i one postignu solidan rezultat. U okviru pomenuta dva programa, sredstva na raspolaganju biće u visini od preko 6,4 miliona evra, dok nas ubrzo očekuje raspisivanje novog Programa prekogranične saradnje Srbija – Mađarska, vrednosti čak oko 20 miliona evra, naglasio je Predrag Novikov, direktor KEP.

Ovoga puta najviše interesovanja za pisanje projekata pokazali su predstavnici javnog i javnokomunalnog sektora iz većine vojvođanskih opština, kao i zaposleni u brojnim Pokrajinskim sekretarijatima. Na pitanja o detaljima odgovarali su Igor Bajić i Andrija Aleksić, iz Odeljenja za prekograničnu saradnju Kancelarije za evropske poslove.