Konkretizacija odnosa sa Hesenom: sastanak u Briselu na najvišem nivou

Delegacija AP Vojvodine, koja boravi u Briselu povodom održavanja Evropske nedelje regiona i gradova, razgovarala je 8. oktobra u Briselu sa delegacijom nemačke savezne države Hesen, koju je na sastanku predvodio državni sekretar za evropske poslove, Mark Vajnmajster.

Sastanku su prisustvovali i šefovi kancelarija AP Vojvodine i Hesena u Briselu, Srđan Mačkić, odnosno Fridrih fon Hojsinger. Značajan doprinos saradnji dva regiona dale su kancelarije u Briselu, a ovom prilikom je razgovarano o nastavku saradnje, odnosno njenoj institucionalizaciji kroz potpisivanje Sporazuma o saradnji.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor podsetio je na zajedničku Izjavu parlamenata AP Vojvodine i Hesena potpisanu još u martu 2012. godine, kada je istaknuta jasna namera oba regiona da bliže i konkretnije sarađuju.
”Namera nam je da imamo dobru i plodonosnu saradnju, partnerske i prijateljske odnose, kao što je to slučaj sa nemačkom pokrajinom Baden – Virtemberg. Što se tiče Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata, spremnost za ovo postoji. Nama je u svakom pogledu potrebna podrška i pomoć, jer je pred nama ozviljan i težak put evropskih integracija i važno nam je da imamo prijatelje koji će nam svojim iskustvom u tom procesu pomoći”, istakao je predsednik Pastor.

Državni sekretar za Evropu Savezne pokrajine Hesen Mark Vajnmajster pozdravio je nameru o konkretizovanju saradnje dve regije ističući da postoje pozitivna mišljenja nadležnih ministarstava, te posebno naglasio zainteresovanost za oblast univerzitetske saradnje. Govoreći o evropskim integracijama Republike Srbije, on je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim naporima naših institucija na tom putu i ponudio podršku savezne države koju predstavlja.

Načelno je istaknuto uverenje obe strane da će sporazum o saradnji između AP Vojvodine i Hesena biti potpisan do kraja godine.