Na poziv Užica, KEP u zapadnoj Srbiji

Na osnovu potpisanog Sporazuma o saradnji Kancelarije za evropske poslove i Grada Užica, po pitanju promocije evropskih vrednosti i kreiranja zajedničkih projekata, kao i podrške Vojvodine regionalnim partnerima u drugim delovima Republike Srbije, Predrag Novikov, direktor KEP je sa italijanskim investitorima obišao administraciju i veće privrednike iz tog kraja.

Najviše interesa pokazano je za proizvodnju zdrave hrane dok su kao ključni izazovi sa kojima se susreće ovaj kraj navedeni pitanje transporta i odgovarajuće sertifikacije za izvoz u zemlje EU. Takođe, tokom susreta je dogovorena podrška inicijativi za otvaranje tehnološkog parka koji bi, u saradnji sa vojvođanskim institucijama, sprovodio neophodnu sertifikaciju. Tokom boravka u Užicu, sa gradonačenikom Jovanom Markovićem je dogovoreno da regija Zapadne Srbije i Grad Užice krajem maja budu domaćin susretu sa partnerskim italijanskim regijama.

Institucije AP Vojvodine pomažu lokalni i regionalni razvoj i ostatka zemlje. Zbog kašnjenja u procesu regionalizacije zemlje, drugi delovi zemlje, osim Vojvodine, nemaju mogućnost da potpisuju regionalne sporazume i zato je pomoć Vojvodine u ovoj međufazi od ključnog značaja, naveo je Marković.