Nove prilike za promociju privrednih potencijala AP Vojvodine

U prostorijama Kancelarije APV u Briselu dana 04.10.2021. godine održan je sastanak između predstavnika Udruženja flamanskih preduzetnika UNIZO, g-dina Kuna De Ridera (Koen De Ridder) koji je zadužen za međunarodnu saradnju u okviru ove organizacije i šefa Kancelarije APV u Briselu Srđana Mačkića.

Tema sastanka bila je organizacija vebinara koji bi trebalo da se održi u prvoj polovini decembra meseca, a na kojem bi se članovima UNIZO-a predstavili privredni potencijali APV, a pre svega mogućnosti za uključivanje naših kompanija kao dobavljača u njihove lance snabdevanja. Kako je tokom sastanka istakao g-din De Rider, flamanske kompanije suočene su sa velikim izazovima u snabdevanju različitim robama i uslugama sa udaljenih tržišta poput Kine, odnosno Turske, a koji su uslovljeni pre svega globalnom pandemijom i rastom cena logističkih troškova. U tom smislu, flamanskim kompanijama su sve više interesantna tržišta zemalja centralne i istočne Evrope, pa se samim tim i tržište AP Vojvodine, odnosno Republike Srbije nameće kao jedan od mogućih izvora snabdevanja.

Inače, UNIZO predstavlja najveće poslovno udruženje u Flandriji, te okuplja preko 100.000 članova, u najvećem broju malih i srednjih preduzeća koja čine osnovu privrede ovog regiona.

Zbog otežanih uslova putovanja i organizovanja događaja sa fizičkim prisustvom, dogovoreno je da se, u saradnji sa Razvojnom agencijom Vojvodine i Privrednom komorom Vojvodine, organizuje vebinar na kojem će se predstaviti gore pomenuti potencijali, te otvoriti i druga pitanja u pravcu uspostavljanja bliže privredne saradnje dva regiona.