Održana „KEP tura”u Bečeju

U okviru informativne edukativne kampanje za Programe prekogranične saradnje, održan je seminar Kancelarije za evropske poslove u Bečeju.

Programi prekogranične saradnje predstavljaju sredstvo za unapređenje saradnje na regionalnom i lokalnom nivou, a u cilju jačanja veza između regija i gradova u Evropi. Ciljevi programa prekogranične saradnje su postizanje održivog ekonomskog i socijalnog razvoja u regionu, upoznavanje zemalja kandidata i potencijalnih kandidata sa procedurom, pravom i navikama Evropske unije, obezbeđenje povećane sigurnosti u regionu, zajedničko rešavanje problema putem projekata.

Opština Bečej je obuhvaćena prekograničnom saradnjom Srbija-Mađarska, kao i programima koji treba da počnu: Program prekogranične saradnje Srbija – Hrvatska, Program prekogranične saradnje, SEE (Program jugoistočne Evrope) i Jadranskom programu sa Italijom, koji se takođe finansira putem IPA fonda komponente 2.

Seminaru su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, organizacija iz oblasti privrede, obrazovanja, turizma, kulture, sporta, kao i nevladinih organizacija sa teritorija okruga obuhvaćenih prekograničnim programima. Prisutnima su se obratili predstavnici Kancelarije za evropske poslove i predstavili programe prekogranične saradnje koji će biti dostupni našoj zemlji tokom ove godine. Najviše direktnih pitanja bilo je u vezi s novim pravilima prilikom apliciranja kada su u pitanju programi prekogranične saradnje, avansnog finansiranja projekata, stope kofinansiranja, mogućnosti pronalaženja partnera.