Održana sesija „Odgovor na izazove 21. veka inovativnim merama“ u okviru Evropske nedelje regiona i gradova

U Briselu je u okviru Evropske nedelje regiona i gradova održana radionica „Odgovor na izazove 21. veka inovativnim merama“, u čijoj je organizaciji učestvovala Kancelarija APV u Briselu i gde je predstavljen novosadski Biosens institut.
U prvom delu radionice, učesnike su pozdravili Fabio Urbinati (Savet regije Marke, Italija), Roberto Ciambeti (Savet regije Veneto, Italija), Peter Kaizer (guverner regije Koruška, Austrija), Rafaele Kataneo (ministar za životnu sredinu i klimatske promene regije Lombardija, Italija), Roberti Pierpaolo (Regija Friuli Venecija, Italija), Roberto Viola (Evropska komisija, generalni direktorat za komunikaciju, mreže, sadržaj i tehnologiju) i Hristos Papous (gradonačelnik opštine Fili, Grčka).
Nakon pozdravnih govora, usledila je panel diskusija o izazovima 21. veka sa kojima se Evropa susreće, kao i odgovorima kroz inovativne mere. Karlo Polidori je učesnicima predstavio projekat SKRIN- sinergiju cirkularne ekonomije u evropskim regijama. U ovom projektu, koji je započeo u novembru 2016, učestvuje 17 evropskih regija. Kako je Polidori istakao, ovaj projekat je primer kako cirkularna ekonomija podržava kohezionu politiku. Nakon toga, prof. Suzane Elsen sa Slobodnog univerziteta u Bolcanu je publici predstavila socijalnu poljoprivredu. Reč je o principu u kojem se socijalne potrebe stavljaju u kontekst poljoprivrede, tj. pružanje pristupa zdravstvenim i socijalnim uslugama ciljnoj grupi kroz poljoprivredu, sa akcentom na planinska područja i Alpe. Marek Svinarski iz Gdanjskog vodovoda je prezentovao inovacije u upravljanju vodama i otpadnim vodama primenom principa kružne ekonomije. Sa inovacijama iz Poljske je publiku upoznao i Mihal Korolko iz Kujavsko-pomorskog regiona sa primerima upotrebe biotehnologije. Terje Stabaek iz Nordland regije iz Norveške je dao primer upotrebe principa cirkularne ekonomije u industrijskim klasterima u Norveškoj, kao zemlji izvan EU.
Najveće interesovanje publike je privukla prezentacija Biosens instituta koju je održala prof. Vesna Crnojević Bengin. Jedinstven multidisciplinarni spoj poljoprivredne proizvodnje i upotrebe IT tehnologija je ono što Biosens čini jedinstvenim i u Evropi, i polje gde je Vojvodina lider u evropskim okvirima.
Na sesiji su prisustvovali direktorka Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Vidosava Enderić, Šef kancelarije AP Vojvodine u Briselu Srđan Mačkić, šef odseka za saradnju sa evropskim, međunarodnim i regionalnim institucijama Nemanja Davidović i Đorđe Cicović, takođe iz Kancelarije AP Vojvodine u Briselu.