Održan Info dan o programu Kreativna Evropa i aktuelnim konkursima namenjenim profesionalcima i organizacijama u kulturi

U novoj zgradi RTVa, u utorak 19. aprila 2022. godine, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Desk Kreativna Evropa Srbija su uz podršku RTVa organizovali info dan o programu Kreativna Evropa i aktuelnim konkursima, namenjenim subjektima iz kulture.

U okviru info dana bilo je reči o ključnim novinama u okviru novog ciklusa programa Kreativna Evropa, kao i aktuelnim konkursima – evropski projekti saradnje i trećem pozivu za podnošenje predloga projekata okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-BiH 2014-2020, koji su namenjeni profesionalcima i organizacijama u kulturi.

Prezentacija je bila namenjena predstavnicima ustanova i organizacija u kulturi koji planiraju da konkurišu u ovoj ili narednim godinama.

Ovo je bila prilika za sve zainteresovane da iskoriste priliku da saznaju više o smernicama konkursnih poziva koji su trenutno raspisani sa fokusom na konkurs za evropske projekte saradnje, ali i onima koji će biti raspisivani tokom godine.

Na info danu je naglašena važnost korišćenja eksternih izvora finansiranja tačnije EU fondova, koji su institucijama i organizacijama iz Srbije na raspolaganju.

Aplicirajući na konkurse u okviru programa Kreativna Evropa subjekti u kulturi uzimaju učešće u najznačajnijem programu Evropske unije za kulturu čime se obezbeđuje integracija naše kulture u međunarodne razvojne tokove, podstiče mobilnost umetnika i kulturnih stvaralaca, promoviše kulturna raznolikost i interkulturni dijalog, obezbeđuje finansijska podrška za domaće subjekte u kulturi – kako javnog, tako i civilnog sektora – i pospešuje proces evropskih integracija Republike Srbije.

Događaj je ujedno bio i prilika da se razgovara o potencijalima projektnih ideja prisutnih ustanova i organizacija za ostvarivanje evropske saradnje u okviru programa Kreativna Evropa.