Održan simpozijum u okviru projekta CORNUCOPIA

U okviru projekta „Konkurentna održivost polјoprivrednih preduzeća kroz razvoj novih proizvoda sa dodatom vrednošću na bazi alternativnih bilјnih vrsta – Cornucopia“, sufinansiranog iz evropskih sredstava putem Intereg IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija 2014-2020,. godine održan je simpozijum „Alternativne biljke – novi brend prekograničnog regiona” 20 – 21. februara 2019. godine. Ovog puta, u pitanju je bila radionica za mlade istraživače, kao i njihova razmena.

Tokom prvog dana održan je simpozijum na kome su predstavljeni rezultati istraživanja i ideja vezanih za uzgoj i preradu alternativnih biljaka sa ciljem da se predstave mogućnosti za proizvodnju novih inovativnih proizvoda. Učesnicima su predstavljene istraživanja vezana za mogućnosti prerade i uzgoja na sledeće teme: Uzgoj paprike, spelta – konvencionalan i organski uzgoj, Konoplja – biljka prošlosti i budućnosti, Proizvodnja semena graška, Iskustva u proizvodnji leguminoza, Prednosti združenog uzgoja, Balans vode u zemljištu, Process osmotske dehidratacije, Kreiranje zdrave ishrane na bazi alternativnih biljaka. Takođe je predstavljen i potencijal brendiranja proizvoda.

Drugi deo dana je bio posvećen razmeni istraživača prekograničnog regiona sa ciljem da se razmene informacije i rezultati istraživanja u prekograničnom regionu. Mladi istraživači će raditi zajedno sa studentima iz prekograničnog regiona na definisanju ideja za nove inovativne proizvode i usluge. Takođe je organizovana i radionica za mlade istraživače sa ciljem da omogući istraživačima da podele informacije, rezultate i iskustva istraživanja vezanih za uzgoj i preradu alternativnih biljaka. Stoga su tokom drugog dana radionice, mladi istraživači imali priliku da posete Institut za ratarstvo i povrtarstvo, odeljenje za alternativne kulture u Bačkom Petrovcu.

Projekat čija je ukupna vrednost 352.798 evra, nema samo naučno-istraživačku dimenziju, već treba da motiviše poljoprivredne proizvođače na zdraviju, ekonomski unosniju, organsku poljoprivrednu proizvodnju alternativnih biljnih vrsta. Projekat traje 24 meseca, od 1. aprila 2018. i trajaće do 31. marta 2020. godine. Evropska unija finansira 85 % njegove ukupne vrednosti.