Predstavnici Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine na 14. Konferenciji Evropskih regiona i gradova u Salcburgu

Vidosava Enderić, direktorka i Nemanja Davidović, šef odseka za saradnju sa evropskim, regionalnim i međunarodnim institucijama u Fondu „Evropski poslovi“ AP Vojvodine učestvovali su na 14. Konferenciji Evropskih regiona i gradova u Salcburgu, u organizaciji Instituta za evropske regije, čiji je Fond dugodišnji član. Glavna tema ovogodišnje konferencije je bila „Evropa 1918- 2018- 2118“, u duhu obeležavanja stote godišnjice od završetka Prvog svetskog rata i u godini kada Austrija po treći put predsedava Evropskom unijom. Kako je na svečanom otvaranju istakao Johanes Han, komesar EU za proširenje, „u Evropi smo u prošlom veku imali dva svetska rata, a danas se susrećemo sa izazovima evroskepticizma i migracija. Upravo zbog toga, Evropska unija mora da izvozi stabilnost na ostale zemlje, uključujući i zapadni Balkan“.

Učesnicima skupa su se obratili mnogi visoki zvaničnici: dr Franc Šausberger- predsednik Instituta evropskih regija, Volfgang Sobotka – predsednik nacionalnog saveta Austrije, Vilfrid Haslauer – predsednik pokrajine Salcburg, Harald Projner – gradonačelnik Salcburga i mnogi drugi. U toku tri dana konferencije je diskutovano o načelu subsidijarnosti u Evropi i snazi regiona, energetskoj politici Evropske unije, izazovima ruralnog razvoja, digitalnoj agendi i sveopštoj budućnosti EU.

Predstavnici Fonda „Evropski poslovi“ i ostali članovi delegacije AP Vojvodine su uspostavili brojne kontakte sa predstavnicima drugih evropskih institucija i regiona i dogovorili potencijalnu saradnju na polju regionalnog povezivanja.