Predstavljanje Evropske agende tokom slovačkog predsedavanja Savetom EU u drugoj polovini 2016. godine

U organizaciji Fondacije Hans Zajdel i Centra za evropske studije Vilfrid, Martens u predstavništvu Bavarske u Briselu, dana 29.06.2016. godine, održano je predstavljanje prioriteta slovačkog predsedavanja Savetom EU u drugoj polovini 2016. godine.

Kao prioriteti istaknuti su dobra priprema samita lidera 27 država članica u Bratislavi, koji će se odnositi na oblast ekonomije, povećanje investicija i potrošnje, povezivanje tržišta kapitala, način finansiranja realne ekonomije. Tokom predsedavanja rad će biti nastavljen i na završetku bankarske i energetske unije, rad na Jedinstvenom digitalnom tržištu, da bi EU sustigla najrazvijenija svetska tržišta, zaštiti i modernizaciji sistema spoljnih granica. Očekuje se rad na rešavanju pitanja politike azila, uz predloge da se materija normira „u paketu“, uz reviziju postojećih rešenja iz Dablina, sa ciljem boljeg razlikovanja ekonomskih od stvarnih azilanata. Peter Javorčik, šef Stalne misije Republike Slovačke pri EU je dodao i da proces proširenja treba da dobije više pažnje nego do sada, sa ciljem da se kod zemalja kandidata stvori „pozitivan momentum“, da bi se postigao željeni rezultat.

Na događaju su govorili Barbara Šreter, direktorica predstavništva Bavarske pri EU; Ursula Menle, predsednica Fondacije Hans Zajdel; Mikulaš Džurinda, predsednik Centra za evropske studije Vilfrid, Martens i bivši slovački premijer (1998-2006); ambasador Peter Javorčik, šef Stalne misije Republike Slovačke pri EU; Jirži Busek, predsedavajući komiteta Evropkog parlamenta za industriju, istraživanje i energiju, bivši predsednik Evropskog parlamenta (2009-2012) i premijer Poljske (1997-2001); Eduard Kukan, predsedavajući delegacije Evropskog parlamenta za odnose između EU i Srbije i bivši slovački ministar spoljnih poslova (1994-1998); Ivan Štefanec, član komiteta Evropskog parlamenta za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača. Debatom je moderirao ambasador Karel Kovanda, bivši zamenik generalnog direktora Evropske komisije za spoljne odnose.

Većina uglednih gostiju koji su izlagali tokom skupa složili se da su svi svesni velikih problema sa kojima se EU suočava u ovom trenutku, ali da očekuju da će Evropa biti jača nakon svega. Odluku o Bregzitu smatraju neozbiljnom i nepromišljenom, ali da se samo zajedničkim politikama na EU nivou može doći do rešenja brojnih kriza na starom kontinentu. Novostvorena situacija je prilika za fundamentalne promene koje Evropa treba, uz novu viziju i strukturne reforme ekonomija država članica, socijalnog sistema i sistema bezbednosti. Jedino konkretnim rešenjem problema, može se rešiti narastajući problem populističkih političara koji je sve vidljiviji u Evropi.