Sastanci u Briselu sa partnerima iz Umbrije, Helderlanda i Bavarske

Tokom novembra meseca, u organizaciji Kancelarije AP Vojvodine u Briselu, održana su tri odvojena sastanka između predstavnika AP Vojvodine i predstavnika evropskih regija: italijanske Umbrije, holandskog Helderlanda i nemačke regije Bavarska.

Šef Kancelarije AP Vojvodine u Briselu Srđan Mačkić susreo se sa predstavnicom Umbrije Gabrielom Ćikareli sa kojom je razgovarao o aktuelnim temama u ovoj italijanskoj regiji. Pre svega, gošća je istakla uverenje da će i nova vlada Umbrije nastaviti da podržava projekte u oblasti kulture i omladinskih politika u kojima su do sada AP Vojvodina i Umbrija sarađivali. Podsetimo, između AP Vojvodine i Umbrije je potpisan Sporazum o saradnji 2014. godine. Srđan Mačkić je iskoristio priliku da detalјnije govori o Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture u 2021. i aktivnostima koje se u tom smislu preduzumaju.

Iako sa holandskim regionom Helderland do sada nije potpisan Sporazum o saradnji, kao sa Umbrijom, na sastanku između predstavnika dve regije je sa ponosom konstatovano da je uspešno realizovano ukupno 7 projekata između subjekata iz naše pokrajine i Helderlanda. U tih sedam projekata, ubraja se i najveći među njima, a to je projekat ”Antares” novosadskog instituta „Biosens“ i Univerziteta u Vaheningenu, jednog od najznačajnijih svetskih univerziteta u oblasti polјoprivrede. Predstavnici dva regiona su razgovarali o najavlјenoj poseti polјoprivrednih delegacija AP Vojvodine i Helderlanda koja je planirana za početak sledeće godine, a koja bi pored predstavnika resornih sekretarijata, trebala da uklјuči i predstavnike univerziteta, specijalizovanih instituta i drugih eksperata u ovoj oblasti.

Treći sastanak sa regionalnim partnerima ovog meseca, održan je sa, Jorgom Hiršeom, predstavnikom Ministarstva za polјoprivredu i šumarstvo Bavarske, sa kojim je Srđan Mačkić razgovarao o mogućnostima saradnje u najznačajnijoj privrednoj oblasti za AP Vojvodinu. Do sada nije bilo zvanične saradnje sa Bavarskom u Briselu, te jeobostrano uverenje da je ovaj sastanak početak novog regionalnog partnerstva.