Studijska poseta studenata Poljoprivrednog fakulteta biogasnom postrojenju u Somboru

U okviru projekta “XDEGREE“ koji se sufinansira u okviru INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2014-2020, dana 27. novembra održana je studijska poseta studenata Poljoprivredog fakulteta, Univeziteta u Novom Sadu, biogasnom postrojenju u somborskom JKP „Vodokanal“.

Studenti su imali priliku da se upoznaju sa procesom proizvodnje biogasa iz otpadnih voda i kukuruzne silaže primenom anaerobne digestije, kao i da vide novi biogasni generator, iz kojeg se biogas, osim za zagrevanje digestora upotrebljava i za dodatnu proizvodnju električne energije. Obišli su mobilnu laboratoriju u okviru koje se, eksperimentalnim putem, koriste potpuno nove recepture za proizvodnju biogasa iz različitih besplatnih izvora biomase.
Nakon 29 meseci implementacije, projekat Xdegree ulazi u završnu fazu i završava se 14. januara 2020. godine. Rezultati projekta ostvareni u JKP „Vodokanal“ Sombor u skladu sa analitičkom studijom koja je pripremljena u okviru aktivnosti Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, već sada predstavljaju primere dobre prakse ostalim kompanijama i naučno-istraživačkim institucijama sa istim ili sličnim poljem delovanja i omogućiće razvoj i implementaciju sličnih inovativnih projekata u budućnosti.