Uručeni sertifikati učesnicima projekta „Mogućnosti korišćenja EU fondova u oblasti obrazovanja”

Učesnicima projekta pod nazivom „Mogućnosti korišćenja EU fondova u oblasti obrazovanja” dodeljeni su danas sertifikati u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine.

Tokom realizacije projekta u školskoj 2014/15. godini obuku pod nazivom „Fondovi Evropske unije: od ideje do realizacije“ prošlo je ukupno 279 polaznika. Prošle 2014. godine, obuku je pohađalo 125, a tokom 2015. godine 154 polaznika iz ukupno 32 vojvođanske opštine. Cilj obuke je bio da se prosvetni radnici informišu o aktuelnim programima EU i otvorenim pozivima, nauče samostalno da formulišu predloge projekata i strateški ih pozicioniraju u okvire definisanih prioriteta i mera, kao i finansijskih ograničenja. Tokom obuke, polaznici su se učili razvijanju veštine i stavova neophodnih za preuzimanje aktivne uloge u razvoju i implementaciji projekata u oblasti obrazovanja, kako na lokalnom, tako i regionalnom nivou.

Učesnike konferencije je pozdravili su: Mihalj Njilaš, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Siniša Lazić, direktor Fonda „Evropski poslovi” Autonomne pokrajine Vojvodine.

U svom pozdravnom govoru sekretar Njilaš je naglasio da veliki broj prisutnih, ujedno znači i da je zadatak koji smo sebi postavili na početku i ispunjen.

„Naime, prilikom planiranja obuka, zajedno sa partnerima iz Fonda „Evropski poslovi“, naš osnovni cilj bio je da pružimo mogućnost što većem broju prosvetnih radnika da se obuči za pisanje projekata za dobijanje sredstava iz fondova EU. Tokom trajanja projekta generisane su 52 projektne ideje i to smatramo odličnim rezultatom i dobrom polaznom osnovom. Međutim, očekujemo da će upravo institucije čiji zaposleni su prošli obuku, biti spremni da načine naredne korake, da bi naša početna zamisao zapravo dobila svoj pravi smisao. Nadamo se da će se veliki broj od pomenutih projektnih ideja pretočiti u projektne predloge i uspešno konkurisati na predstojećim konkursima, a time i intenzivirati međuregionalnu saradnju u školama. Želim da se osvrnem i isktaknem značaj saradnje pokrajinskih institucija, te se ovom prilikom zahvaljujem Fondu „Evropski poslovi“ što su prepoznali značaj obrazovanja i posvetili prethodnu godinu besplatnoj obuci zaposlenih u obrazovno-vaspitnim institucijama i, zajedno sa našim sekretarijatom, doprineli profesionalnom razvoju prosvetnih radnika.“

Siniša Lazić direktor Fonda „Evropski poslovi” AP Vojvodine u svom pozdravnom govoru istakao je važnost misije Fonda u okviru edukacije sprovedene u oblasti obrazovanja, a uskoro, kako je najavio, i u javnim komunalnim preduzećima. Po njegovom mišljenju, na putu ka evropskoj integraciji, Republika Srbija a samim tim i AP Vojvodina, imaju izuzetnu priliku da se putem regionalne saradnje uveliko uključe u zajedničke projekte iz sredstava evropskih fondova. Naravno, iznos sredstava finansiranja za pojedine projekte zavisiće pretežno od kvaliteta projekta. Fond je izradio plan za period od 2015. do 2020. godine. „Za uspeh u dobijanju sredstava iz EU fondova za projekte i njihovu realizaciju, neophodni su dobri partnerski odnosi”, istakao je Siniša Lazić.

Rezime ovog projekta, u ime Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje predstavila je Merlida Konstantinović, samostalni stručni saradnik, a u ime Fonda „Evropski poslovi“ APV Tamara Glišić, saradnica na projektu.
Nakon izlaganja o uspehu već ostvarenih projekata međunarodne saradnje u obrazovanju AP Vojvodini, sertifikate je prosvetnim radnicima iz naše pokrajine uručio Aleksandar Jovanović, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje.

Nakon izlaganja o uspehu već ostvarenih projekata međunarodne saradnje u obrazovanju AP Vojvodini, sertifikate je prosvetnim radnicima iz naše pokrajine uručio Aleksandar Jovanović, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje.