Naš zajednički projekat predstavljen na konferenciji „Dani regionalnog razvoja i EU fondova“ u Šibeniku

U organizaciji Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske, kao upravljačkog tela za  INTEREG-IPA program prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020 i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Republike Hrvatske, održana je u Šibeniku 6. i 7. oktobra konferencija pod nazivom „Dani regionalnog razvoja i EU fondova“. Predstavnici Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine i partnerskih organizacija iz Republike Srbije i Republike Hrvatske (Univerzitet Novi Sad, Vinkovački vodovod i kanalizacija, Poljoprivredni institut Osijek) prisustvovali su ovom događaju. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa dosadašnjim rezultatima, ali i novim mogućnostima korišćenja sredstava u okviru programa prekoranične saradnje, u cilju zajedničkog regionalnog napretka.

Na konferenciji je prvi put zvanično predstavljen projekat XDEGREE – Eksploatacija različitih izvora u proizvodnji zelene energije.

Menadžer projekta, prof. dr Filip Kulić, upoznao je prisutne sa ciljevima, aktivnostima i očekivanim rezultatima projekta. Značaj projekta ogledaće se pre svega u uspostavljanju prvog sistema za kontinualnu proizvodnju električne energije iz otpadnih voda u regionu, pokretanju prvog sistema za proizvodnju biogasa iz kombinovanih sirovina (komunalne otpadne vode, zelena masa, industrijski organski otpad), kao i formiranju prve mobilne laboratorije za analizu potencijala sirovina, optimizaciju proizvodnje i analizu kvaliteta biogasa u regionu.