POSETA AMBASADORA ITALIJE FONDU „EVROPSKI POSLOVI“ AP VOJVODINE

Direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandar Simurdić ugostio je ambasadora Italije u Srbiji Luku Gorija, što je bila prilika za razgovor o temama od zajedničkog interesa u cilju jačanja bilateralnih odnosa subjekata sa teritorije AP Vojvodine i Italije.
Tom prilikom, direktor Fonda predstavio je trenutne aktivnosti Fonda sa posebnim fokusom na saradnju sa jedinicama lokalnih samouprava, a koje za cilj imaju planski doprinos boljem korišćenju lokalnih kapaciteta za apsorpciju sredstava putem eksternih izvora finansiranja. Sistemski pristup lokalu uključuje mapiranje stanja gradova i opština na teritoriji AP Vojvodine, plansko jačanje administrativnih i institucionalnih kapaciteta u cilju efikasnije uprave u službi građana, kao i pripremu i implementaciju projekata finansiranih iz eksternih izvora finansiranja, kao njenog integralnog programskog dela.
Pored navedenog, fokus buduće saradnje biće i jačanje bilateralnih odnosa između privrednih subjekata koji posluju u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine kako bi se doprinelo jačanju ekonomskih veza. Takođe, informacione tehnologije, upravljanje vodama, digitalizacija i unapređenje energetske efikasnosti prepoznate su kao oblasti od ključnog značaja buduće saradnje Italije i Republike Srbije. Veoma je važno pripremiti institucije, organizacije, kao i sektor malih i srednjih preduzeća da maksimalno iskoriste eksterne izvore finansiranja, a sve u cilju pospešivanja lokalnog i regionalnog razvoja AP Vojvodine.