Održan okrugli sto „Jačanje oblasti polјoprivrede – izazovi i mogućnosti za finansiranje u funkciji podizanja kvaliteta“ u okviru JUSK Evropske nedelјe kvaliteta 2015

Na Fakultetu tehničkih nauka (FTN), Novi Sad, 19. i 20. novembra 2015. godine, održana je konferencija sa međunarodnim učešćem – JUSK Evropska nedelja kvaliteta 2015, pod motom „Kvalitet – Emocija – Inspiracija“, koju su zajednički organizovali Jedinstveno udruženje Srbije za kvalitet (JUSK), Beograd, Fakultet tehničkih nauka (FTN), Novi Sad, Fond „Evropski poslovi’’ AP Vojvodine,  Informativni centar za standardizaciju i sertifikaciju (BSQ), Novi Sad, i Evropska organizacija za kvalitet (EOQ), Brisel, a pod okriljem „OPEN DAYS 2015“ na lokalnom nivou.

Konferenciju su otvorili prof. dr Dragan Šešlija, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju na FTN i prof. dr Bojan Lalić, direktor Departmana za industrijsko inžinjerstvo i menadžment na FTN, dok je uvodno predavanje na temu „Značaj kvaliteta i bezbednosti hrane u procesu pristupanja EU” održao dr Laslo Vajda, nekadašnji šef odelјenja za koordinaciju sa EU u Ministarstvu polјoprivrede Mađarske i predsednik Radne grupe za polјoprivredu u okviru Mađarskog nacionalnog komiteta Evropske organizacije za kvalitet.

U okviru pomenute konferencije, 20. novembra 2015. godine, održan je okrugli sto „Jačanje oblasti polјoprivrede – izazovi i mogućnosti za finansiranje u funkciji podizanja kvaliteta“.

Prisutne je pozdravio Siniša Lazić, direktor Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine, koji  je po pitanju IPA programa za ruralni razvoj (IPARD), istakao da je Evropska komisija zvanično prihvatila dokument koji definiše način na koji će se pružati podrška stanovnicima ruralnih područja, tzv. IPARD II program i opredelila 175 miliona evra za njegovu realizaciju. Program treba doprinese povećanju produktivnosti i konkurentnosti, usklađivanju sa standardima EU, prilagođavanju zahtevima domaćeg i inostranog tržišta, kao i diverzifikaciji i razvoju ekonomskih aktivnosti i poboljšanju kvaliteta života u ruralnim područjima.

Dr Laslo Vajda, nekadašnji šef odelјenja za koordinaciju sa EU u Ministarstvu polјoprivrede Mađarske je govorio na temu„Podrška politici kvaliteta u EU (primer države: Mađarska)“ i izneo svoja iskustva  vezana za Specijalni pretpristupni program pomoći poljoprivredi i ruralnom razvoju (SAPARD) u vreme kada je Mađarska bila u procesu priključivanja EU.

Prof. dr Goran Stojanović, zamenik pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj, je govoreći na temu „Sinergija u oblasti poljoprivrede, IKT i naučno-tehnološkog razvoja“ ukratko predstavio delatnosti nadležnog sekretarijata i kapacitete AP Vojvodine u oblasti IKT, posebno istakavši projekat FRACTALS (Future Internet Enabled Agricultural Applications), u okviru FP7 programa, koji je nаmenjen finаnsirаnju mаlih i srednjih preduzećа iz oblаsti informаcionih tehnologijа zа rаzvijаnje аplikаtivnih softverа zа sektor poljoprivrede, i BioSens centar, istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema na Univerzitetu u Novom Sadu.

Goran Vasić, direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine, je govoreći na temu „Podrška Garancijskog fonda APV u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja“ predstavio kreditne linije u oblasti poljoprivrede, kao što su kredit za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme, kredit za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, krediti za preduzetnice i vlasnice malih preduzeća, krediti za radno neaktivne žene, kredit za montažne silose, i kreditna linija za nabavku opreme potrebne za preradu biomase u cilju proizvodnje energije, i istakao potrebu za saradnjom svih nivoa vlasti sa lokalnom samoupravom.

Dražen Lovrić, savetnik za ekonomske odnose u Fondu „Evropski poslovi” AP Vojvodine, je govoreći na temu „Regionalni razvoj kroz EU fondove“  istakao da je Vojvodina upostavila dobru saradnju sa brojim evropskim regionima i da je postigla značajne uspehe po pitanju evropskih projekata. Kao primer, Dražen Lovrić je istakao podršku Austrije za Program privrednog razvoja AP Vojvodine, zatim projekat „Waterways Forward“, u okviru programa „INTERREG IV C“, u kojem su među partneri na projektu bili Fond „Evropski poslovi” AP Vojvodine i JVP „Vode Vojvodine“ Novi Sad. Dražen Lovrić se takođe osvrnuo na programe EU dostupe Srbiji, kao što su Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA), „HORIZON 2020“, „COSME“ i Dunavski transnacionalni program.

Prof. dr Saša Bošnjak, prodekan na Ekonomskom fakultetu u Subotici, je govoreći na temu„Evropski projekti u očuvanјu kvaliteta životne sredine“ , predstavio projekat „Podrška  životnoj sredini bez alergena – SAFE“,  koji su uspešno realizovali Fond „Evropski poslovi” AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Grad Sombor i Lokalna samouprava Baja (Mađarska). O uspehu projekta svedoči činjenica da je projekat uvršten u Katalog projekata u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, zatim u „Završnom evalucionom izveštaju“ projekat se našao među 8 primera najbolje prakse u programskom periodu od 2007. do 2013. godine u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija od ukupno 200 projekata, a u okviru publikacije „Primeri dobre saradnje“  Zajedničkog tehničkog sekretarijata IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija našao se među 18 projekata kao najbolji primeri dobre projektne saradnje u periodu od 2007. do 2013. godine.

Prof. dr Dejan Krčmar sa Katedre za hemijsku tehnologiju i zaštitu životne sredine Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, je govorići na temu „Sediment kao đubrivo u poljoprivredi – izazovi i mogućnosti“, istakao ekonomsku i ekološku vrednost sedimenta, prednosti primene sedimenta u poljoprivredi, kao i potrebu za izmuljivanjem.  Kao primer naveo je izmuljivanje reke Jegrička, u okviru projekta „Ekološko upravljanje vodama u ravničarskim predelima“, koji je uspešno sproveden u saradnji Fonda „Evropski poslovi” AP Vojvodine,  JVP „Vode Vojvodine“ Novi Sad i Uprave za vodoprivredu za područje Donja Tisa (ATI-VIZIG, Segedin, Mađarska) i koji se takođe u publikaciji „Primeri dobre saradnje“  Zajedničkog tehničkog sekretarijata IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija našao među 18 projekata kao najbolji primeri dobre projektne saradnje u periodu od 2007. do 2013. godine.