Predstavnici civilnog društva na treningu za pripremu evropskih projekata

Na zahtev Udruženja građana „AktiNS“ iz Novog Sada predstavnici Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne Pokrajine Vojvodine održali su dvodnevni susret pod nazivom „Mogućnosti finansiranja putem EU fondova

Na zahtev Udruženja građana „AktiNS“ iz Novog Sada predstavnici Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne Pokrajine Vojvodine održali su dvodnevni susret pod nazivom „Mogućnosti finansiranja putem EU fondova“ kako bi članove udruženja bliže upoznali sa tematikom projektnog finansiranja kroz povlačenje sredstava iz evropskih fondova dostupnih Republici Srbiji. Tokom obuke polaznici su imali prilike da se informišu o novinama koje uvodi novi budžetski period Evropske unije koji je počeo 1. januara 2014. godine i koji će trajati do kraja 2020. godine. Predstavlјen je Instrument za pretpristupnu pomoć za period 2014-2020. – IPA 2 sa posebnim osvrtom na programe prekogranične saradnje, kao i Programi Zajednice na kojima se očekuje nastavak učešća institucija iz Republike Srbije poput programa „Kreativna Evropa“ i „Evropa za građane i građanke“.

Takođe, polaznici su prošli kroz osnovnu obuku za upravlјanje projektnim ciklusom i susreli se sa neophodnim koracima i elementima u pripremi evropskih projekata, kao što su analize problema i cilјeva kroz drvo problema i drvo cilјeva, analiza zainteresovanih strana, analiza strategija i logička matrica. Kroz praktičan primer su predstavlјeni neophodni koraci i procedure koje propisuje Evropska unija u vezi sa budžetiranjem projektnih predloga, dok je poslednji deo obuke bio usmeren da pojašnjavanje sistema evaluacije projekata i popunjavanja aplikacionog formulara.