Predsednik IVV mr Bojan Pajtić primio ambasadora Italije Alesandra Merola

Novi Sad, 13. decembar – Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine mr Bojan Pajtić primio je ambasadora Italije u Srbiji Alesandra Merola.

Sastanku su prisustvovali pokrajinski sekretar za privatizaciju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća Ištvan Pastor, šef Kancelarije za evropske poslove Predrag Novikov i zamenik sekretara za regionalnu i međunarodnu saradnju Barbara Avdalović.

Saradnja AP Vojvodine i italijanskih regija Friulija-Venecija-Đulija, regiona Vendeto i pokrajine Umbrija do sada je pokazala izuzetne rezultate, i, kako je predsednik IVV mr Bojan Pajtić naglasio, jedna je od najdinamičnijih koje naša pokrajina ostvaruje. On je istakao da postoji izbalansiran odnos uvoza i izvoza roba – izvoz naših proizvoda na italijansko tržište dostiže iznos od 247 miliona dolara, dok se uvoz ostvaruje u vrednosti od 211 miliona dolara.

Konstatovano je da je prisustvo italijanskih investitora i kapitala u Vojvodini značajan, ali da se saradnja i nadalje treba intenzivirati, naročito zbog pogodne poreske politike u našoj zemlji, cene zemljišta, kao i odnosa imputa i autputa, što italijanskim i stranim investitorima predstavlja značajan podstrek za ostvarivanje biznisa kod nas.

Amasador Merola je istakao da je Vojvodina najatraktivniji deo Srbije za strana ulaganja i najvažnija strateška meta za italijanske privrednike, kao i važan činilac na putu naše zemlje ka evropskim integracijama. Merola je dodao da italijanske kompanije, kojih ima oko 10. 000 u susednom Temišvaru, mogu da odrede Vojvodinu kao lokaciju gde bi otvorile svoja predstavništva ili investirale u pokrajinsku privredu, i naročito učestvovale u procesu privatizacije i u osnivanju malih i srednjih preduzeća.

Pajtić je naglasio da se obostrana korist u saradnji vojvođanskih i italijanskih privrednika može postići plasiranjem proizvoda na rusko tržište, koje nam je otvoreno i pristupačno zbog ugovora koje naša zemlja ostvaruje sa Rusijom. Tokom razgovora je istaknuto da buduća saradnja treba da bude usmerena najviše ka razvoju infrastrukture, poljoprivrede i usluga, a s obzirom na veličinu i kvalitet Novosadkog univerziteta, saradnja će se učvrtiti i u oblasti kulture i obrazovanja.

Pokrajinski sekretar za privatizaciju, mala i srednja preduzeća Ištvan Pastor je podsetio da je danas potpisan sporazum o podršci formiranja klastera u Vojvodini u sektoru proizvodnje poljoprivrednih mašina, kojim se uspostavlja saradnja između klastera koji deluju na teritoriji Italije i Srbije, Vojvodine. Sporazum je potpisan sa UNACOMA, Unijom nacionalnih proizvođača poljoprivrednih mašina iz Italije i “Klaster BIPOM-a”, Udruženja za unapređivanje konkurentnosti proizvođača poljoprivrednih mašina iz Srbije, sa otvorenom mogućnošću za plasiranje gotovih proizvoda na rusko tržište. Ištvan Pastor je predložio da se u narednom periodu održi sastanak predstavnika kompanija koje imaju predstavništva u Temišvaru sa vojvođanskim privrednicima radi uspostavljanja saradnje i približavanja domaćih i italijanskih privrednika i na ovaj način i dodao da buduća saradnja Vojvodine i italijanskih privrednika treba da bude usmerena ka razvoju infrastrukture, poljoprivrede, prehrambene industrije i usluga. Govoreći o uspešnoj saradnji između Vojvodine i Italije, Ištvan Pastor je rekao da je u našim odnosima već uspostavljen partnerski odnos i da se sada prelazi na fazu simbioze, odnosno, zajedničkog ostvarivanja ekonomskih interesa.