Potpisan sporazum o saradnji između AP Vojvodine i Autonomne Regije Friuli-Venecija-Đulija

Trst, 13. jun – Predsednik Izvršnog veća mr Bojan Pajtić i predsednik italijanske regije Friuli-Venecija-Djulija Rikardo Ili, potpisali su danas u Trstu Sporazum o saradnji dve regije. Potpisivanjem sporazuma nastavlja se i konkretizuje saradnja na institucionalnom, privrednom, poljoprivrednom, agro-industrijskom, turističkom naučno-kulturološkom planu.

Nakon potpisivanja Sporazuma, predsednik Izvršnog veća mr Bojan Pajtić rekao je da se ovim sporazumom omogućava formiranje mešovite radne grupe, koja će, pored delovanja na polju privlačenja stranih investicija, raditi i na jačanju spoljnotrgovinske razmene između dve regije. “Podaci govore da je Vojvodina prošle godine u Italiju izvezla robu u vrednosti od 247 miliona evra, a da su uvezeni proizvodi vredni 211 miliona evra. To znači da nismo samo neko ko poziva investitore, nego da postoji prostor i da budemo partneri.” Predsednik autonomne regije Friuli-Venecija-Đulija Rikardo Ili, rekao je da će, pored pomoći koju regija Friuli-Venecija-Đulija može da pruži u integraciji Srbije u Evropsku uniju, radom predstavništva te regije u Novom Sadu ta regija nastaviti aktivno učešće u povezivanju italijanskih i vojvođanskih privrednih subjekata. Predsednik Pajtić predložio je i organizovanje manifestacije “Dani Friuli-Venecije-Đulije u Vojvodini”, čiji bi cilj bilo osnaživanje kulturne razmene i dodatna prilika za upoznavanje regije koja je i po svom multietničkom sastavu, i po bogatstvu turističkih potencijala, bliska Vojvodini.

Danas potpisanim sporazumom italijanska regija se obavezuje da osigura Vojvodini upoznavanje sa institucionalnim regionalnim poretkom i procesom decentralizacije u Italiji, kao i da istraži mogućnosti saradnje između javnih i privatnih inicijativa. Sa druge strane, Vojvodina se obavezuje da identifikuje partnere za saradnju na projektima, a obe strane se obavezuju da deluju u okvirima principa regionalne evropske politike i koordinirano upotrebljavaju operativne i finansijske instrumente EU. Delegacija Izvršnog veća u sastavu: predsednik Pajtić, pokrajinski sekretar za privredu Siniša Lazić, sekretar za međuregionalnu saradnju Predrag Grgić i direktor Kancelarije za evropske poslove Predrag Novikov, sastali su se danas i sa preduzetnicima, industrijalcima i predstavnicima privrednih i trgovačkih komora Trsta, Udina, Gorice i Pordenone. Na sastanku je izneto da je interes italijanskih privrednika i preduzetnika za Vojvodinu veliki, kao i da je upoznavanje i kontakt sa pokrajinskom administracijom osnov za intenziviranje privredne saradnje.