Nastavak tradicionalnog partnerstva sa Baden-Virtembergom i osnaživanje saradnje na Dunavu

Tokom posete Briselu, direktorka Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Vidosava Enderić i šef Kancelarije AP Vojvodine u Briselu, Srđan Mačkić, sastali su se dana 20. decembra 2016. godine sa direktorom predstavništva Baden-Virtemberga Johanesom Jungom.

Tokom sastanka je potvrđena tradicionalna privrženost i odlični odnosi koji postoje između Baden-Virtemberga i AP Vojvodine. Baden-Virtemberg je stavio na raspolaganje svoje kapacitete za promociju zajedničkih prioriteta dve Pokrajine tokom naredne godine, u skladu sa definisanim planovima, a posebno u domenu saradnje u slivu Dunava, ekonomske saradnje, kulture i turizma.

 

Direktorica Fonda i Šef predstavništva AP Vojvodine u Briselu su nemačku stranu upoznali sa prioritetima rada Fonda u narednom periodu, sa snažnim akcentom na realizaciji velikih projekata od suštinske važnosti za Vojvodinu i fokusom na osnaživanju privrede i infrastrukturnim ulaganjima u Pokrajinu i grad Novi Sad, kao pripremu za nekoliko titula koje će grad nositi u narednih par godina.

 

Predstavništvo Baden Virtemberga spada u najuticajnija regionalna predstavništva u Briselu koje snažno utiče na kreiranje regionalne politike uz organizaciju brojnih događaja, a fokus rada tokom 2017. godine će biti posvećen pitanjima digitalne agende, migracijama i položaju lokalne samouprave.

 

Nakon toga, održan je sastanak i sa direktorom Dunavske strateške tačke u Briselu, Matijom Vilfanom, tokom koga je potvrđena jasna namera da se radi na promociji uspešnih projekata realizovanih u APV koji su finansirani u okviru Strategiji Evropske unije za dunavski region (EUSDR), organizaciji zajedničkih seminara i radionica, kao i prezentaciji kulturnih i turističkih potencijala grada Novog Sada u sklopu priprema za realizaciju Evropske prestonice kulture 2021.

 

Prioritet rada Strateške tačke će biti na promociji platforme koja će zainteresovanim učesnicima iz Dunavske regije omogućiti lakši pristup izvorima projektnog finansiranja, što je u skladu sa prioritetima Fonda, zaključili su sagovornici tokom današnjeg susreta u Briselu.