Najava seminara u Tršiću u okviru Antena Kultura Deska Kreativna Evropa

Ovogodišnji raspis konkursa za evropske projekte saradnje očekuje se početkom jeseni, a narednih nekoliko meseci je dovoljno vremena za pripremu za konkurisanje. Tokom cele godine Desk Kreativna Evropa Srbija pomaže svim ustanovama i organizacijama koje planiraju da konkurišu, te ujedno i pozivaju da se iskoriste sve prilike za pomoć kako bi se što bolje pripremio projekat.
Konkursom se podržavaju projekti ustanova i organizacija koje deluju u oblasti kulture, a podrazumevaju saradnju s najmanje dve partnerske organizacije iz Evrope s fokusom na razvoj publike, unapređenje mobilnosti ili jačanje kapaciteta za rad. Do sada je podržano 76 evropskih projekata saradnje u kojima učestvuje preko 100 ustanova i organizacija iz Srbije. Ukoliko neko želi da postane deo evropskog partnerstva, skreće se pažnja na nekoliko važnih koraka do jeseni:
1. Treba istražiti do sada podržane projekte na sajtu i u pretraživaču projekata kako bi se stekao uvid u mogućnosti koje program pruža. Upoznavanje s podržanim projektima može pomoći da se osmisli autentičan odgovor na prioritete konkursa. Pored toga, korisno je da se istraži prošlogodišnji vodič za konkurisanje.
2. Ako već postoji projektna ideja, treba posvetiti dovoljno vremena potrazi pravih partnera za projektnu ideju; to ne moraju da budu slične organizacije, važno je da se prepoznaju snage, da se dele zajedničke vrednosti i da postoji uzajamno poverenje. Samo takva partnerstva imaju uspeha, jer garantuju dugovečnost. Ukoliko do sada nisu uspostavljeni lične kontakte s evropskim organizacijama, partneri se mogu tražiti u bazi poziva za partnerstvo ili tako što se  sastavi poziv. Takođe, može se obratiti i evropskim mrežama od važnosti i za projekat u pripremi.
3. Ukoliko je potrebna pomoć u definisanju koncepta i finansijskog plana projekta, predlog je da se učestvuje na obukama koje se organizuju. Od 5-8. avgusta u Tršiću biće održan seminar za pisanje projekata, a krajem leta još jedan u Vojvodini. Svakog radnog dana, u kancelarijama u Beogradu i Novom Sadu može se zakazati sastanak s timom eskperata.
Evropski projekti saradnje su prilika da se ostvare dodatna finansijska sredstva za realizaciju ideja, za povezivanje s ključnim akterima međunarodne scene i za izgradnju kredibiliteta organizacije na međunarodnom planu.