Dvodnevna radionica za nastavnike i stručnjake u okviru projekta „Aktivne devojčice“

Ovog vikenda je održana dvodnevna radionica za nastavnike fizičkog vaspitanja i sportske stručnjake u sklopu projekta „Podrška sportu i fizičkoj aktivnosti devojčica – ActiveGirls“ koji se sprovodi u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Radionice su organizovali projektni partneri iz Mađarske, Opština Senteš i Skvoš sportski klub „Tisa Segedin“ uz podršku partnera iz Srbije: Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

Stručni skup su otvorili Imre Sirbik, gradonačelnik Senteša, Laslo Rak, član projektnog tima i dr Šandor Roža, spoljni saradnik i istraživač na projektu. Tokom prvog dana, prisutni su imali prilike da od stručnjaka okupljenih na projektu dobiju odgovore na sledeća pitanja: U čemu se razlikuju sportske aktivnosti devojčica i dečaka?  Kako pomoći devojčicama da se zadrže u sportu? Koji sportovi su zanimljivi devojčicama? Šta su izazovi u treniranju devojčica? Šta može biti motivacija, kao i pozitivni uzori. Takođe, predavači su predstavili rezultate istraživanja sporovedenog u okviru projekta, a prisutnima je podeljen nastavni materijal koji se oslanja na zaključke istraživanja. Drugi dan radionice je održan u sportskoj drvorani u Sentešu gde su polaznici radionice bili u prilici da stečena teorijska znanja primene u praksi na treninzima plesa, vaterpola, košarke, boksa, džudoa i  rvanja.

 

Sledeća radionica za nastavnike fizičkog vaspitanja i sportske stručnjake u okviru projekta održaće se u Apatinu 17-18. juna 2019. godine u Banji Junaković