Dana 11.12.2018. godine, predstavnici Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Milan Čežek i Zoran Pavić, kao i predstavnici Razvojne agencije Vojvodine, Živko Planić i Tanja Simić, posetili su opštine Kovin i Belu Crkvu, sa željom da se podstakne praćenje i implementacija evropskih procesa i jačanje institucionalnih kapaciteta lokalnih samouprava i njihovih institucija u Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Domaćini u opštini Kovin bili su Zoran Nikolić zamenik predsednika opštine, Slađana Ćirikovački šef KLER-a i Lavinika Đorđević saradnik u KLER-u. Opština Kovin u prethodnom periodu nije aplicirala ni s jednim projektom, te im je ideja da prođu obuke u organizaciji Fonda i formiraju tim za pisanje projekata.

Domaćini u opštini Bela Crkva bili su Barbara Radosavljević Turtureja, načelnica odeljenja za urbanizam, privredu i inspekcijske poslove, te Gordana Timotijević i Darko Osojić iz KLER-a. Trenutno realizuju projekat Izgradnja zatvorene pijace, u saradnji sa rumunskim partnerom, u vrednosti od 970.000 evra. Projekat treba da se završi sledeće godine. Zbog nedostatka finansijskih sredstava u budžetu opštine u ovogodišnjim pozivima nisu učestvovali.

Obe opštine su izrazile iskrenu želju za boljom i sveobuhvatnijom saradnjom, od obuka do realizacije projekata.