Održan prvi međunarodni sastanak u Raveni u okviru projekta Power

U periodu 22-23.02.2018. u Raveni je održan prvi međunarodni sastanak partnera na EU projektu POWER. Fond “Evropski poslovi” AP Vojvodine jedan je od partnera na projektu pod nazivom „Luke kao pokretački mehanizmi preduzetništva“ – POWER koji se sufinansira iz sredstava Evropske unije u okviru Interreg Adrion programa. Realizacija projekta je počela 1. januara 2018. godine i trajaće do 31. decembra 2019. godine, a POWER ima za cilj da analizira energetske zahteve i potrebe luka u regionu koji pokriva ADRION program i da pomogne njihovom inovacionom razvoju.
Pored Fonda, partneri na projektu su: Naučni razvojni tehnološki institut iz Milana (Italija), CNA Ravena iz Ravene (Italija), Riječka razvojna agencija Porin (Hrvatska), Centar za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj Sarajevo (BiH), Grad Drač (Albanija), Insitut za razvoj i saradnju iz Tirane (Albanija), Centar za istraživanje i razvoj Grčke iz Soluna (Grčka) i Privredna komora Trespotije iz Igumenice (Grčka).
Prvi sastanak je okupio partnere kako bi se dogovorili oko plana rada na projektu, njegovoj strukturi, radnim paketima, rokovima i obavezama svakog pojedinačnog partnera. Nakon što je vodeći partner, kojeg je predstavljao Marko Padula predstavio projekat i svoju organizaciju, ostali partneri su takođe predstavili svoje organizacije i njihove uloge. Radni paket 1 „Mapiranje potreba energetske efikasnosti“ je predstavio Vedad Suljić iz Centar za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj Sarajevo. Maria Rosa Bordini je ispred vodećeg partnera predstavila radni paket 2 „Preduzetničke igre“, a Fotis Stergiopoulos je prezentovao radni paket 3 „Razvoj scenaria“.
Usledila je prezentacija pilot luka koje su odabrane da učestvuju na projektu: Ravena, Bari, Igumenica, Drač, Brčko i Rijeka, a projektni partneri su se na kraju upoznali sa pravilima izveštavanja i komunikacije.
Naredni međunarodni sastanak projektnog tima je planiran u junu 2018. u Draču (Albanija).