Održana konferencija povodom početka projekta rekonstrukcije kanala Baja Bezdan

Otvarajuća konferencija povodom početka implementacije strateškog projekta „Kompleksno uređenje vodoprivrede područja kanala Baja – Bezdan – BABECA”, koji sufinansira Evropska unija kroz Intereg – IPA program prekogranične saradnje Mađarska–Srbija, održana je u Skupštini AP Vojvodine, 6. decembra 2017.

Partnerstvo na projektu, čiji ukupni budzet iznosi preko 8,5 miliona evra (8.699.537,91 evra), od čega sufinansiranje Evropske unije (IPA) iznosi skoro 7,5 miliona evra (7.394.607,21 evra), čine Direkcija za vodoprivredu Donjeg Podunavlja (Mađarska), JVP „Vode Vojvodine” Novi Sad i Fond „Evropski poslovi” AP Vojvodine (Srbija).

 

Učesnike konferencije pozdravio je pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, koji je istakao da je od pet odobrenih projekata iz strateškog poziva u okviru Intereg-IPA programa prekogranične saradnje sa Republikom Mađarskom, ukupne vrednosti 28 miliona evra, ovo projekat koji je najvredniji, ne samo s finansijskog aspekta, već i zato što pokriva izuzetno važnu oblast unapređenja upravljanja vodnim područjima.

 

Šef operacija iz Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Štefen Hudolin je rekao da je današnja konferencija primer dobre prakse i pokazatelj kako duh prekogranične saradnje sa ciljem dobrosusedskih odnosa može rezultirati ovako velikim projektom i povlačenjem sredstva iz Evropske unije u visini od gotovo 7,5 miliona evra.

 

Ispred ministarstva za evropske integracije učesnicima konferencije se obratio pomoćnik ministra Mihajilo Dašić, dok su partnerske institucije učesnice projekta predstavili direktor Direkcije za vodoprivredu Donjeg Podunavlja Robert Telkeš, direktor JVP „Vode Vojvodine“ Novi Sad Slavko Vrndžić i direktorka Fonda „Evropski poslovi“ Vidosava Enderić.

 

Projekat BABECA predstavili su menadžerka projekta iz Direkcije za vodoprivredu Donjeg Podunavlja Silvija Hornjak i koordinator projekta iz JVP „Vode Vojvodine“ Novi Sad Stevan Ilinčić.

 

Projekat ima za cilj smanjenje opasnosti od poplava na teritoriji AP Vojvodine i županije Bač-Kiškun, obnavljenjem hidro-sistema kanala Baja-Bezdan, kao i poboljšanje neophodnih uslova za druge poslovne aktivnosti i unapređenje sistema prekograničnog upravljanja vodama i sprečavanja rizika.

 

Tokom implementacije projekta biće izgrađena platforma za uklanjanje nanosa i rampe za brodove na tri lokaliteta u Mađarskoj, biće izvršena rekonstrukcija i rehabilitacija prevodnice Bezdan i ustave Šebešfok, izmuljivaće se deonica kanala Baja-Bezdan dužine 5.600 metara u Mađarskoj i biće obezbeđena posebna oprema neophodna za održavanje u Srbiji i Mađarskoj.

 

Radovi u okviru strateškog projekta biće okončani za tri godine. Planirani radovi na prevodnici Bezdan, koja nije u funkciji više od četvrt veka, biće u cilju njenog ponovnog osposobljavanja, kao jednog od ključnih objekata za plovni put Vrbas – Bezdan i njene značajne uloge u odbrani od visokih vodostaja reke Dunav.

Benefiti realizacije projekta pozitivno će uticati na poboljšanje uslova života građana, na lokalni razvoj sredine, kao i na prekograničnu saradnju između Srbije i Mađarske, a osetiće ih stanovnici naselja kroz koje protiče kanal, privrednici u oblasti obuhvaćenoj projektom, kao i zaposleni u nadležnim vodoprivrednim organizacijama i turisti.

 

O Programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Po principu „zajedničkog sistema upravljanja“ zemalja učesnica – Mađarske i Srbije, program finansira i podržava projekte saradnje organizacija iz Programske oblasti – okruga Čongrad (Csongrád) i Bač-Kiškun (Bács-Kiskun) u Mađarskoj i okruga Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji. Program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređuje opšti kvalitet života u njemu, omogućava ekonomsku saradnju organizacija iz ove dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturno i istorijsko nasleđe pograničnog regiona i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti.

Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: www.interreg-ipa-husrb.com.

 

 

NAPOMENA

Ovaj dokument je izrađen uz finansijsku podršku Evropske unije. Sadržaj ovog dokumenta je isključivo odgovornost Direkcije za vodoprivredu Donjeg Podunavlja / JVP „Vode Vojvodine“ Novi Sad / Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine i ne odražava zvanično mišljenje Evropske unije i/ili Upravljačkog tela.