Druga po redu edukativna radionica održana u Banji Junaković

U Banji Junaković, 17. i 18. juna 2019.  godine je održana dvodnevna edukativna radionica za nastavnike fizičkog vaspitanja i sportske stručnjake u okviru projekta „Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica – Active girls“ koji se sprovodi u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Radionice su organizovali vodeći partner iz Srbije, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu uz saradanju projektnog partnera – Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

Stručni skup je ispred Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu pozdravio sekretar Vladimir Batez, menadžer projekta Marko Adamović i u ime Fonda „Evropski poslovi“ APV, projektna partnerka Jovana Rapajić.

Sekretar Batez je ukazao da je ideja ovih stručnih skupova, koji obuhvataju brojne aktivnosti, usmeravanje ka unapređivanju veština i kompetencija sportskih stručnjaka za rad sa devojčicama uzrasta od 7 do 15 godina. Glavno pitanje na koje ovi stručni skupovi treba da ponude odgovor, jeste kako motivisati devojčice osnovnoškolskog uzrasta da se redovno bave sportskom i fizičkom aktivnošću i kako ih zadržati u sportu.

Tokom radionice bilo je prezentovano istraživanje na temu barijera koje uzrokuju nizak nivo fizičke aktivnosti kod devojčica u APV, koje je uradio Fakultet za sport Univerziteta „Union-Nikola Tesla“ iz Beograda, sprovedenih u Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Vrbasu, koje će najbliže ilustrovati motive i interesovanje u sportu devojčica u osnovnim školama ovih opština.

Tokom dva dana edukacije, prisutni su imali prilike da od stručnjaka okuplјenih na projektu dobiju odgovore na sledeća pitanja: U čemu se razlikuju sportske aktivnosti devojčica i dečaka?  Kako pomoći devojčicama da se zadrže u sportu? Koji sportovi su zanimlјivi devojčicama? Šta su izazovi u treniranju devojčica? Motivacija i pozitivni uzori. Takođe, predavači su predstavili rezultate istraživanja sporovedenog u okviru projekta, a prisutnima je podelјen nastavni materijal koji se oslanja na zaklјučke istraživanja.

Sledeća radionica za nastavnike fizičkog vaspitanja i sportske stručnjake u okviru projekta održaće se u Vrbasu 9. i 10. septembra 2019. godine.