Sektor za međunarodnu saradnju Fondacije „Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture“, 18. oktobra 2017. u Kulturnom centru Novog Sada, organizovao je info dan pod nazivom “Floating divan“,  predstavivši tom prilikom međunarodne pozive za finansiranje projekata iz kulture, sa osvrtom na primere dobre prakse u Evropi i saradnju u Dunavskom regionu.

Uvodnu reč dao je Vuk Radulović, rukovodilac sektora za međunarodnu saradnju Fondacije „Novi Sad 2021“ i predstavio dosadašnje i planirane aktivnosti usmerene ka internacionalizaciji lokalne kulturne scene. „Današnji „plutajući divan“ je izvrsna prilika da se predstave uspešni primeri iz prakse Dunavskog regiona i međunarodnih poziva za finansiranje kulturnih projekata. Ovo je samo mali korak ka podizanju kapaciteta Fondacije i našeg grada i postizanju zajedničkog cilja – da u u najboljem svetlu i ponosno ponesemo titulu centra evropske kulture 2021. godine.“ – rekao je Radulović.

Podršku događaju dala je i Antena Kultura Deska Kreativna Evropa Srbija, a Mina Radmilović Pjevac iz Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine predstavila je novi poziv u okviru programa Kreativna Evropa fokusiran na evropske projekte saradnje. Kako je 2018. godina kulturnog nasleđa u Evropskoj uniji, istaknute su i specifičnosti ove kategorije.

Marton Meheš, menadžer u kulturi i Dubravka Lazić sa Akademije umetnosti u Novom Sadu predstavili su DTP INTEREG platformu za kulturne projekte pojasnivši značaj kohezione politike i transnacionalne saradnje. Meheš je naveo da Novi Sad ima potencijal da postane centar za međunarodnu saradnju u kulturi ističući da će 2018. godina biti godina kulturnog nasleđa, što će ujedno biti i fokus Novog Sada kao Evropske prestonice kulture u toj godini.

Kao primer dobre prakse u Evropi, predavanje na temu “Koordinacija rada institucija kulture“ održao je Paul Gessl, direktor NÖKU Holdinga u Sent Poltenu, Austrija, navodeći ključne segmente radne strukture i smernice za internu koordinaciju aktivnosti kulturnih instutucija.

Sophie Deuer, projekt menadžer “EuroVienna“, govorila je o izgradnji kapaciteta i projektnom menadžmentu u institucijama kulture i predstavila alate za pronalaženje mogućnosti finansiranja iz EU fondova zemalja Dunavskog regiona.