Održana obuka „Mogućnosti finansiranja putem EU fondova“ u srednjoj školi u Opštini Sečanj

Predstavnice Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine, Čarna Zelјković i Jovana Kontić, održale su trodnevnu obuku pod nazivom „Mogućnosti finansiranja putem EU fondova“ u prostorijama Srednje škole „Vuk Karadžić” u Sečnju, u periodu od 29. do 31. marta 2017. godine. Obuka je održana u cilјu usavršavanja nastavnog osoblјa za samostalnu pripremu i implementaciju projekata finansiranih iz fondova Evropske unije.

Tokom obuke učesnici su imali priliku da se bliže upoznaju sa mogućnostima i načinom konkurisanja za bespovratna sredstva koja nude evropski programi i fondovi institucijama iz Republike Srbije, sa fokusom na one koji su na raspolaganju obrazovnim institucijama. Cilјna grupa obuke su bili nastavnici i učitelјi sa teritorije opštine Sečanj, gde je tema izazvala veliko interesovanje.

U toku prvog dana obuke predstavnice Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine govorile su o dostupnim lokalnim, regionalnim i EU programima za finansiranje projekata, sa akcentom na programe prekogranične saradnje sa Rumunijom i Mađarskom i program Erazmus+.  Drugi dan obuke je bio posvećen praktičnom delu obuke sa akcentom na pripremu za pisanje evropskih projekata, tehniku i veštine, alatke i analize koje se koriste u tom procesu. Poslednjeg dana polaznici su imali priliku da se detalјno upoznaju sa budžetiranjem evropskih projekata, kao i strukturom i koracima za popunjavanje aplikacionog formulara za neki od evropskih projekata. Po završetku obuke, polaznicima su uručeni sertifikati o uspešno završenoj obuci.

Kao rezultat trodnevne obuke razvijene su četiri projektne ideje koje se mogu plasirati na neke od konkursa Evropske unije koji će biti otvoreni u narednom periodu.