Održan okrugli sto za jedinice lokalne samouprave u okviru projekta Mos-Kros2

U okviru projekta Mos-Kros2, 3.juna 2022. godine, održan je okrugli sto za jedinice lokalne samouprave Južnobačkog upravnog okruga. Prisutne je pozdravila prof. dr Sanja Bijelović, ispred Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Član gradskog Veća za komunalne poslove Grada Novog Sada, Zdravko Jelušić, obratio se prisutnima ispred lokalne samouprave i istakao značaj skupa.
Magdalena Sikora, menadžer projekta, predstavila je projekat Mos-Kros2, njegove ciljeve i rezultate, kao i do sada realizovane aktivnosti, te je istakla značaj uzorkovanja i suzbijanja komaraca i istovremeno predstavila Bilborde za suzbijanje komaraca kao inovativni rezultat projekta koji će biti postavljen kod svakog projektnog partnera.
Tamaš Petrović, naučni savetnik Instituta za veterinatstvo „Novi Sad“ i cenjeni stručnjak u oblasti entomologije, održao je veoma interesantno predavanje na temu značaja nadzora nad komarcima za praćenje, prevenciju i kontrolu vektorskih i virusnih bolesti ljudi i životinja. Predavanje je propraćeno brojnim pitanjima i živom diskusijom.
Dr Tatjana Pustahija, iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, održala je predavanje na temu malarije i drugih pretećih bolesti koje prenose komarci. Ispred vodećeg partnera, Hrvoje Bekina, magistar biologije, održao je značajno predavanje na temu suzbijanja komaraca ekološkim klopkama, koje su na kraju predavanja podeljene prisutnim predstavnicima lokalnih samouprava iz Južnobačkog okruga.