Održan prvi Turistički samit Vojvodine

Prvi Turistički samit Vojvodine u trajanju od dva dana, zvanično otvoren  9. juna u Kongresnoj sali Master centra u Novom Sadu, okupio je turističke agencije i organizacije, hotelijere, ugostitelje, razvojne agencije, medije, kulturne institucije i ostale privredne subjekte, iz pre svega, turističkog sektora.

Dobrodošlicu svim okupljenima je prvi poželeo Nemanja Dimić, predsednik Organizacionog odbora. A potom su govore dobrodošlice održali Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu grada Novog Sada, Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine i dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Početak Turističkog samita obuhvatio je panel diskusije na teme turizma u Vojvodini. Ispred Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine istupio je direktor Fonda Aleksandar Simurdić, kao jedan od panelista u diskusiji na temu „Međusektorska partnerstva – ključ uspeha u turizmu“, predstavivši aktivnosti Fonda usmerene ka cilju povezivanja prioriteta Evropske unije iz oblasti turizma sa realnim prioritetima u datoj oblasti, a na lokalnom i regionalnom nivu, naglasivši da je međusektorska saradnja u vidu sinergije privatnog, javnog i civilnog sektora, kao i akademske zajednice, ključni način ostvarenja postavljenih ciljeva EU za višegodišnji finansijski okvir 2021-2027. „Suština međusektorske saradnje je pitanje poverenja između svih aktera iste. Fond ”Evropski poslovi” APV treba da bude gravitaciona tačka okupljanja svih sektora i kao takav da ukazuje na značaj eksternih sredstava finansiranja i mogućnosti koje pružaju programi Evropske unije. Razvoj projektnih ideja i njihova realizacija, kao jedna od aktivnosti Fonda, nudi brojne mogućnosti unapređenja turizma u Vojvodini i bitan je preduslov unapređenja međusektorske saradnje.“, naglasio je direktor Fonda. Kao zaključak, istaknuto je da fokus treba da bude na postojećim okvirima, a sve u cilju maksimalnog iskorišćenja potencijala kako bi se unapredio finalni proizvod.