Okrugli sto „Inovacije u poljoprivredi – put ka održivom razvoju“

Na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu održan je okrugli sto na temu „Inovacije u poljoprivredi – put ka održivom razvoju“.

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta „Inovacija poljoprivede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu“ AGRINO. Na okruglom stolu prisustvovali su dr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, dr Svetlana Belešević Tubić, direktorka Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Vidosava Enderić, direktorka Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

Pozdravljajući prepunu salu, dr Vuk Radojević je istekao kako je projekat AGRINO bio izazov za sve u Sekretarijatu. „Izazov smo pretvorili u jedan od prioritetnih ciljeva još 2016. godine, da se sve aktivnije uključimo u rad na Programima prekogranične saradnje, kako bi i na taj način obezbedili finansijska sredstva iz EU“, naveo je sekretar. Prisutnima je sumirao do sada uspešno realizovane aktivnosti na projektu AGRINO i najavio preostale aktivnosti koje treba do kraja projekta da se realizuju, kao što su seminari u Mađarskoj i postavljanje savremenih plastenika u tri srednje poljoprivredne škole u Futogu, Rumi i Vršcu. Završetak projekata AGRINO predviđen je za novembar mesec 2019. godine.

Direktorka Instituta za ratarstvo i povrtarstvo dr Svetlana Belešević Tubić je ovom prilikom istakla “kako bi održiva privreda Srbije mogla da funkcioniše, potrebno je da privreda bude zasnovana na znanju i inovativnosti”. Pored stvaranja sorti i hibrida za korisnike, zadatak Instituta jeste i edukacija i prenos znanja iz oblasti tehnologije. Institut želi da pokaže da treba ostati u proizvodnji posebno kada je reč o povrtarskoj proizvodnji, koja je najveći benefit projekta AGRINO, odnosno mogućnosti da mladi ostanu na selu, proizvode i od toga da lepo žive.

Direktorka Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine,  Vidosava Enderić istakla je da je glavni cilj ovog projekta sticanje znanja, ali i njegova održivost. Edukacijom ruralnog stanovništva, uz primenu savremene proizvodnje, postiže se da oni povećaju proizvodnju u svojim okućnicama, a samim tim doprinesu rastu životnog standarda. Takođe, prisutnima je istakla jednu od uloga Fonda, a to je težnja da se  približi i iskoristi što više bespovratnih sredstava kroz EU programe koji su nam dostupni. Kao dobar primer je podatak da Fonda trenutno implementira 14 EU projekta.

Okruglom stolu, koji je bio veoma posećen, prisustvovali su i partneri iz Mađarske iz županije Čongrad, predstavnici poljoprivrednih škola i inkubatora, koji su između ostalog i osnovani kroz projekat AGRINO, kao i brojni drugi gosti.

Projekat AGRINO, ima priliku da se predstavi svim posetiocima za vreme trajanja 86. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u periodu od 11. maja do 17. maja 2019. godine, na svom štandu u hali broj 6.