Otvara se predstavništvo italijanske regije Friuli Venecija Đulija

Povodom otvaranja novih prostorija italijanske regije Friuli Venecija Đulija, direktor Kancelarije «Casa Friuli Venezia Giulia», gospođa Ružica Jankahidac, razgovarala je sa direktorom KEP Predragom Novikovim.

Na osnovu nedavne posete predsednika Friuli Venecija Đulije g. Renca Tonda i susreta sa predsednikom IV AP Vojvodine dr Bojanom Pajtićem, dogovoreno je jačanje saradnje naše dve regije. Tokom susreta definisane su prioritetne oblasti: privredna saradnja, kreiranje novih evropskih projekata, sa posebnim osvrtom na oblast gradnje infrastrukture, poljoprivredu i naučno-tehnološki razvoj. Na osnovu dogovora, takođe na Poljoprivrednom sajmu učestvuje i veći broj privrednih predstavnika ove regije. KEP će sa kolegama iz drugih pokrajinskih organa nastaviti da bude motor regionalne saradnje kao instrumenta ekonomskog razvoja i novog zapošljavanja, naveo je Predrag Novikov.

Istakla bih zahvalnost Kancelariji za evropske poslove i drugim kolegama iz pokrajinske administracije na partnerskom odnosu koji smo imali u prethodnom periodu. Već smo realizovali brojne aktivnosti, ali želimo da idemo i dalje. Svetska ekonomska kriza predstavlja još jedan razlog zašto naša saradnja mora biti još intenzivnija, sa fokusom na upravo one oblasti koje mogu dovesti do novog ekonomskog stimulansa. Želja nam je da u budućem radu budemo blizu naših partnera i upravo zato nove kancelarije otvaramo u Master centru Novosadskog sajma.

Takođe, zadovoljstvo mi je da najavim da će skup otvoriti Klaudio Violino, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i prirodne resurse regije Friuli Venecija Đulija i Silvija Aćerbi, potpredsednica regionalne razvojne agencije «Informest», istakla je Ružica Jankahidac.