Povodom Dana evropske saradnje održan projektni događaj u Mađarskoj

U petak 28. septembra 2018. godine u mađarskom gradu Senteš održana je konferencija „Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica – Aktivne devojčice“, u okviru obeležavanja Evropske nedelje sporta i Dana evropske saradnje. Ova konferencija je jedna od mnogih aktivnosti koje se sprovode u okviru realizacije evropskog projekta „Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica – Aktivne devojčice“ koji je podržan sredstvima Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija. Uz Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, sa svojim partnerima Opštinom Senteš (R. Mađarska) i Skovš klubom „Tisa“ iz Segedina obeležili su Evropsku nedelje sporta, inicijativu poteklu od strane Evropske komisije, koja je za cilj imala da promoviše sport i fizičku aktivnost širom Evrope i na taj način okupi različite donosioce odluka, zainteresovane strana i eksperte iz oblasti sporta.Na konferenciji su prisutni imali priliku da se informišu o projektu Aktivne devojčice, njegovim ciljevima, rezultatima i planiranim aktivnostima, kao i da čuju primere dobre prakse kada je u pitanju učešće žena u sportu.

Još jedan specijalan povod koji je obeležen ovim događajem je Dan evropske saradnje. Dan evropske saradnje obeležava se svake godine u septembru, kada se proslavljaju dostignuća u oblasti teritorijalne saradnje u različitim regionima Evrope. Projekat “Aktivne devojčice” učestvovao je u ovogodišnjoj proslavi Dana evropske saradnje u okviru programa Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija i na taj način pokazao prekograničnu saradnju Mađarske i Srbije na delu i dao na značaju investicijama Evropske unije u ovom regionu.

Paralelno sa dešavanjima u Sali kulturnog centra na trgu ispred zgrade održana je promocija i prezentacija sportskih klubova i mladih sportistkinja i njihovih trenera iz Senteša.