Potpisana evropska partnerstva KEP i opština Irig i Bečej

U Izvršnom veću AP Vojvodine potpisani su Memorandumi o saradnji Kancelarije za evropske poslove sa opštinama Bečej i Irig.

– Regionalna saradnja i kontakti i partnerstva koja je Kancelarija za evropske poslove ostvarila sa našim evropskim partnerima predstavljaju novu šansu i instrument novog ekonomskog razvoja. To su, svakako, prepoznale i opštine Irig i Bečej i u narednom periodu fokusiraćemo se na nekoliko strateških oblasti, kao što su privredna saradnja, učešće u programima prekogranične saradnje dok je od posebnog značaja i iskorišćenje velikih kapaciteta ovih opština u oblasti korišćenja termalnih voda, bio mase, energije vetra…. Takođe, pomenuo bih da su u pomenutom sporazumuma o saradnji opštine izrazile spremnost za jačanje svojih kapaciteta u oblasti korišćenja pretpristupnih fondova EU, istakao je Predrag Novikov, direktor KEP.

Predsednik Opštine Irig, dr Radovan Ercegovac, istakao je da Irig, iako ima tek 13.000 stanovnika, poseduje značajne resurse u oblastima poljoprivrede, uslužnog sektora, dok je oblast turizma svakako grana sa velikim kapacitetima, uvažavajući sva bogatstva Fruške Gore, manastire, jezera.. «U narednom periodu sa kolegama iz KEP učestvovaćemo u programima prekogranične saradnje kako bi pokušali da otvorimo nove šanse za sve naše građane», rekao je dr Ercegovac.

Peter Knezi, predsednik Opštine Bečej, izražavajući zahvalnost Kancelariji za evropske poslove na pruženoj ruci podrške i pomoći, istakao je postojanje termalnih voda i reke Tise kao razvojne instumente šire okoline. «Uz podršku kolega iz KEP aplicirali smo i sa projektom za korišćenje sredstava iz slovačkog razvojnog fonda Slovak Aid», naveo je gospodin Knezi.