Predstavljanje Izveštaja Evropske komisije o napretku Republike Srbije za 2022. godinu

Delegacija Evropske unije u Srbiji i Fond Evropski poslovi AP Vojvodine, zajedno sa EU info pointom u Novom Sadu, organizovali su predstavljanje Izveštaja Evropske komisije o napretku Republike Srbije za 2022. godinu u Skupštini Grada Novog Sada. Predstavljanju Izveštaja prisustvovali su predstavnici medija, akademske zajednice, pokrajinske institucije i organizacije civilnog društva.
Cilj predstavljanja jeste da se relevantni akteri i poznavaoci prilika u Novom Sadu i AP Vojvodini okupe i da im se pruži mogućnost da postavljaju pitanja i učestvuju u diskusiji o ovogodišnjem Izveštaju EK o Srbiji.

Direktor Simurdić naveo je da smo pre godinu dana predstavljali Izveštaj u senci pandemijskih prilika i da je tada pandemija odredila tempo i dinamiku reformskih procesa, dok je ovogodišnji Izveštaj u senci novih geopolitičkih okolnosti.  Simurdić je istakao da se, iako Izveštaj ukazuje i na manjkavosti i slabe strane na reformskom putu, akcenat mora staviti na dobre rezulate ostvarene u pojedinim oblastima u cilju afirmisanja pozitivnih napora Republike Srbije.

„Svako predstavljanje Izveštaja je prilika za obe strane, i Beograd i Evropsku uniju, da se prisetimo šta su naše obaveze i zadaci ka cilju koji smo sami sebi postavili, a to je punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Da bismo do pomenutog cilja stigli moramo da razumemo suštinu procesa. Upravo zbog toga je bitno što smo danas u Novom Sadu, odnosno što o Izveštaju govorimo na lokalnom nivou, uvažavajući i razumejući da suština procesa leži u implemantaciji više od dve trećine zakonodavstva na srednjem i lokalnom nivou vlasti. Lokal jeste taj koji je najbliži građanima, on je nosilac trafsormativnog procesa koji proces Evropskih integracija nosi“ – istakao je Simurdić.

Ključne nalaze Izveštaja predstavio je gospodin Dirk Lorenc, šef političkog sektora Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Naglasio je da su dijalog i disusija o Izveštaju korisni za proces proširenja EU, s tim da Evropska unija sada još jasnije ukazuje na značaj zajedništva, da Evropska unija i Zapadni Balkan, posebno Srbija, budu rame uz rame. „Izveštaj daje jednu pravednu, izbalansiranu i transparentu ocenu u velikom broju različitih oblasti u kojima Srbija treba da dostigne one standarde i norme koje važe u Evropskoj uniji, kako bi, kad postane članica mogla podjednako da funkcioniše na jedinstvenom tržištu gde će se ljudi, roba i kapitali nesmetano kretati“ – naglasio je Lorenc.
Na predstavljanju Izveštaja Evropske komisije o napretku Republike Srbije za 2022. godinu, prisustvovala je i zamenica predsednice Skupštine Grada Novog Sada, Kristina Karaić.
Najvažnije zaključke izveštaja možete pročitati na sajtu Delegacija EU u Srbiji, a kompletan izveštaj možete naći na LINKU.