Sa okruglog stola “Evropska dostignuća u oblasti rešavanja otpada i perspektive u Srbiji”

Novi Sad, 19. oktobar – Na okruglom stolu na temu “Evropska dostignuća u oblasti rešavanja otpada i perspektive u Srbiji” u organizaciji Kancelarije za evropske poslove, predstavnicima Izvršnog veća, okruga, lokalnih samouprava Vojvodine kao i zaposlenima u javnim komunalnim preduzećima i privatnim preduzećima iz oblasti industrije, obratili su se stručnjaci iz Ministarstva zaštite životne sredine, nezavisni eksperti, predstavnici Kancelarije za pridruživanje EU republičke vlade, preduzeća za proizvodnju limene ambalaže Ball Packaging, Društva za postupanje ambalažnim otpadom SEKOPAK i drugi.

Evropske vrednosti, koje KEP nastoji da promoviše u našoj zemlji, su život u zdravoj sredini, udisanje zdravog vazduha, umivanje zdravom vodom i ishrana zdravom hranom – naveo je Predrag Novikov, direktor Kancelarije za evropske poslove. Đorđe Jovanović, pomoćnik Ministra zaštite životne sredine, istakao je da je prihvatanje evropske regulative u pitanjima zaštite životne sredine, jedan od prioriteta Ministarstva. Rezultat takvog rada je Zakon o upravljanju otpadom, čija je izrada u završnoj fazi, kao i drugi relevantni akti.

Zoran Sretić, savetnik u Kancelariji za pridruživanje Evropskoj Uniji, dao je pregled evropske regulative u oblasti upravljanja otpadom, a Zoran Tešić načelnik odeljenja za otpad Ministarstva zaštite životne sredine, govorio je o Zakonu o upravljanju otpadom. Hristina Stevanović-Čarapina, nezavisni ekspert, prisutne je upoznala sa stanjem upravljanja otpadom u našoj zemlji, a Aleksandra Vučinić, savetnica u odseku za komunalni otpad Ministarstva zaštite životne sredine, obradila je komunalni segment, kao i učešće lokalnih samouprava i javnih komunalnih preduzeća. Radmila Šerović, šefica odseka za biološki, medicinski i ostali otpad, Ministarstva zaštite životne sredine, objasnila je problematiku odlaganja biološkog, medicinskog i ostalog otpada, i istakla je potrebu za međuministarskom saradnjom, posebno sa Ministarstvom za zdravstvo. Miloš Uzelac, menadžer za regulatorne poslove, preduzeća za proizvodnju limene ambalaže Ball Packaging, i Rebeka Boživić, generalni sekretar udruženja za postupanje otpadom SEKOPAK, objasnili su interes industrije da se uključi u kreiranje regulative, i govorili o postojanju evropskih i svetskih asocijacija proizvođača i korisnika ambalaže, kao i potrebe da se naša zemlja uključi u evropske tokove.