Fond „Evropski Poslovi’’AP Vojvodine u saradnji sa Sremskom privrednom komorom održao je sastanak u cilju predstavljanja potencijala koje donosi novi budžetski period Evropske unije 2014-2020. Tokom s

Fond „Evropski Poslovi’’AP Vojvodine u saradnji sa Sremskom privrednom komorom održao je sastanak u cilju predstavljanja potencijala koje donosi novi budžetski period Evropske unije 2014-2020. Tokom sastanka prisutnima je prikazana analiza i iskustva aplikanata iz Vojvodine u prethodnom periodu 2007-2013, zatim IPA II uredba usvojena 11. marta 2014 godine sa budžetom od 11.698.668.000 evra. Prezentovane su izmene u odnosu na IPA, kao i sektorske oblasti koje će biti podržane za finansiranje.

Pored toga, prikazani su programi koji su interesantni za mala i srednja preduzeća i privrednike. To su programi HORIZON 2020 koji podržava tri oblasti: izvrsnost u nauci, društvene izazove, liderstvo u industriji u okviru kog postoje inovacije za mala i srednja preduzeća, i COSME koji ima za cilj da promoviše rast i jačanje konkurentnosti i održivosti preduzeća u Evropskoj uniji kroz tri glavne aktivnosti: različite savetodavne usluge za mala i srednja preduzeća, olakšavanje prekograničnog partnerstva preduzeća i stvaranje komunikacione veze između malih i srednjih preduzeća i Evropske unije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici privredne komore, lokalnih samouprava, javnih preduzeća, nevladinog sektora sa teritorije grada, malih i srednjih preduzeća, kao i privrednici, a skup je obeležila i diskusija o različitim iskustvima koja su korisnici sredstava prikupljali tokom pripreme svojih projekata.

Predstavnici Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine sastali su se i sa gradonačelnikom Sremske Mitrovice, gospodinom Branislavom Nemidovićem, s kojim su razgovarali o mogućnostima predstavljanja potencijala grada u Kancelariji Vojvodine u Briselu, kao i o radionicama koje bi se održale u cilju povećanja lokalnih kapaciteta za veću apsorpciju sredstava iz EU fondova.