Jačanje kapaciteta opštine Stara Pazova za pisanje projekata finansiranih iz budžeta EU

Na inicijativu predstavnika opštine Stara Pazova, Fond “Evropski poslovi” AP Vojvodine je održao trodnevnu obuku pod nazivom „Mogućnosti finansiranja putem EU Fondova“, u periodu od 24-26.02.2014. god

Na inicijativu predstavnika opštine Stara Pazova, Fond “Evropski poslovi” AP Vojvodine je održao trodnevnu obuku pod nazivom „Mogućnosti finansiranja putem EU Fondova“, u periodu od 24-26.02.2014. godine. Polaznici su bili predstavnici opštine, Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj (KLER), javnih komunalnih preduzeća, Kancelarije za mlade, turističke organizacije opštine Stara Pazova. Tokom obuke predstavljena je nova struktura instrumenta za pretpristupnu pomoć ( IPA 2) u okviru koga je planirana dodela sredstava u iznosu od 260 miliona evra godišnje.

U praktičnom delu obuke učesnici su podeljeni u radne grupe, gde su kroz praktičan rad razvijali sopstvene projektne ideje na teme poput turizma, ekologije, upravljanja otpadom. U radnim grupama su korišćeni alati koje je Evropska unija prepoznala kao najbolje za razvijanje projektnih ideja (razvoj sheme drveta problema i drveta ciljeva, analiza zainteresovanih strana, logička matrica, grupisanje aktivnosti u radne pakete, kao i budžetiranje projekta). Na kraju obuke polaznici su se upoznali sa načinom popunjavanja aplikacionog formulara za programe prekogranične saradnje, kao i sistemom evaluacije projekata.