“Biciklom uz Dunav” u organizaciji Evropske Komisije

Uz učešće Kancelarije za evropske poslove, a u organizaciji Evropske Komisije, Direktorata za proširenje, u toku je realizacija projekta “Biciklom uz Dunav – Otkrijte Evropu u pokretu”. Biciklisti širom Evrope, kako iz zemalja Evropske Unije, tako i sa Balkana, i iz Turske, pozvani su da se uključe u manifestaciju koja se održava od 23. do 27. juna 2009. godine.

– Pomenuta biciklistička tura prolazi kroz Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku u Rumuniju, i očekuje se učešće gotovo 400 biciklista, bez obzira na njihovo iskustvo u vožnji. Ova manifestacija svakako predstavlja dobar primer podrške integraciji i dijalogu među ljudima, kao i jačanju svesti o zajedničkoj budućnosti zemalja jugoistočne Evrope. U tom evropskom okruženju i Pokrajina Vojvodina i Republika Srbija svakako vide svoju budućnost, rekao je Predrag Novikov, direktor Kancelarije za evropske poslove.

Vozi se u dve ture:

Tura 1: krenula 23. juna iz Budimpešte, preko Nacionalnog Parka «Dunav Drava» ulazi u Hrvatsku, gde vozi preko Osijeka i Vukovara. 26. juna kod Iloka ulaze u Srbiju, i istog dana u popodnevnim satima se očekuje njihova dolazak u Novi Sad. 27. juna nastavlja se ka Sremskim Karlovcima, i dalje put Beograda, gde će na Ušću Save u Dunav biti poseban događaj.

Tura 2: krenula 23. juna iz Bukurešta, prelazi u Bugarsku i preko Vidina ide ka Srbiji. Preko Donjeg Milanovca, Velikog Gradišta i Srebrnog Jezera, vozi se put Beograda.

Pozivamo sve zainteresovane građane da pozdrave bicikliste duž rute, a polazak iz Novog Sada ka Sremskim Karlovcima je planiran za subotu, 27. jun, u 8.30 časova ispred Hotela Duga, Ulica Ćirila i Metodija 11.