Vesti iz evropskih projekata

Održan sastanak koordinacionih grupa za korišćenje evropskih fondova

U cilju informisanja pokrajinskih sekretarijata, opština, gradova, javno-komunalnih preduzeća, fondacija, klastera, organizacija civilnog društva, obrazovnih i drugih institucija, a povodom raspisivanja drugog poziva u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine organizovao je Info dan za koordinacione grupe 23. decembra 2019. godine, u okviru kojeg su predstavljeni uslovi konkurisanja u okviru aktuelnog poziva. Info dan je održan u Skupštini AP Vojvodine.

Cilj samog poziva za dostavljanje predloga projekata je jačanje ekonomsko-društvenog razvoja u prekograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine kroz definisane ciljeve i prioritete zasnovane na komparativnim prednostima i postojećim resursima. Pozivu za učešće na ovom skupu se odazvao veliki broj predstavnika institucija i civilnog sektora.

Mentorski program počeo u okviru projekta Active Girls

U četvrtak 12. decembra 2019. godine u Pokrajinskoj vladi održan je sastanak upoznavanja mentorki i učenica u okviru projekta „Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica – ActiveGirls“, koji sufinansira Evropska unija kroz Interreg – IPA program prekogranične saradnje Mađarska–Srbija, sa ukupnim budžetom od 210.865,04 evra, od čega sredstva Evropske unije (IPA) iznose 179.235,28 evra.

Inače, vodeći partner na projektu je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu a ostali partneri su Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Opština Senteš u Mađarskoj i Skvoš klub „Tisa“ iz Segedina.

Tamara Glišić-Krivošija je prezentovala mentorski program u okviru projekta Aktivne devojčice. Nakon toga je izvršeno upoznavanje parova (mentorki i mentorina) i date su im smernice za realizaciju ove aktivnosti u narednih 6 meseci. Ovim sastankom je u stvari započeo mentorski program u okviru projekta. Mentorke su se danas predstavile prisutnima i svaka ponaosob je iznela ukratko svoj sportski život počevši od osnovne škole do današnjice.

Projektni sastanak i terenska poseta u Mađarskoj u okviru projekta „ECOWAM”

U okviru projekta „Ekološko upravljanje vodama protiv ekstremnih vremenskih uslova u pograničnoj oblasti – ECOWAM)“, u organizaciji Uprave za vodoprivredu za područje Donja Tisa – ATIVIZIG, 9. i 10. decembra 2019. godine, u Segedinu je održan  zajednički sastanak projektnog tima i poseta radovima u blizini glavnog kanala Kurca, koji su predviđeni projektom ECOWAM, kod Mindsenta, Segvara i Senteša, na kojoj su učestvovali članovi projektnog tima ATIVIZIG-a, JVP „Vode Vojvodine“ Novi Sad i Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

Tokom sastanka, članovi projektnog tima razgovarali su o sprovedenim aktivnostima u prethodnom periodu kao i o predstojećim aktivnostima u narednom periodu. Tokom terenske posete, stručnjaci ATIVIZIG-a izvestili su članove projektnog tima o sprovedenim aktivnostima u vezi sa početkom radova predviđenim projektom ECOWAM sa mađarske strane i dinamici izvođenja radova.

Projekat „Ekološko upravljanje vodama protiv ekstremnih vremenskih uslova u pograničnoj oblasti – ECOWAM” sprovodi se u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Partnerstvo na projektu, čiji ukupni budžet iznosi 1.758.447,43 evra, od čega sufinansiranje Evropske unije (IPA) iznosi 1.494.680,31 evra, čine Uprava za vodoprivredu za područje Donja Tisa – ATIVIZIG (Mađarska), JVP „Vode Vojvodine” Novi Sad (Srbija) i Fond „Evropski poslovi” AP Vojvodine (Srbija). Projekat ima za cilj sprečavanje negativnih efekata na kvalitet vodnih tela uspostavljanjem zajedničkog sistema unapređenja upravljanja vodama u AP Vojvodini i Županiji Čongrad.

Održan simpozijum na temu parasporta u Inđiji

U Inđiji je održan simpozijum u okviru projekta „Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“, koji se realizuje iz sredstava Evropske unije u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014–2020.

Simpozijum pod nazivom „Prilike socijalne integracije kroz parasport“, otvorio je Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu, ističući značaj stvaranja uslova za povećanje učešća osoba sa invaliditetom u sportskim aktivnostima, kao i za veću dostupnost sportske infrastrukture tim osobama.

Projekat „Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“, koji Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu sprovodi zajedno sa partnerima – Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine, Opštinom Inđija i Fondom “Evropski poslovi” AP Vojvodine – iznose 263.914,43 evra, a da ga Evropska unija kofinansira u iznosu od 224.327,27 evra.

Svoja iskustva u bavljenju sportom i prilikama u našem paraolimpijskom sportu izneli su naši proslavljeni paraolimpijaci Borislava Perić Ranković i Zlatko Kesler.

„Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“, čiji je glavni nosilac Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu,  a partneri Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Fond „Evropski poslovi” AP Vojvodine i Opština Inđija, obuhvata čitav niz aktivnosti koje su počele u junu ove godine i čija realizacija traje ukupno 15 meseci.